Gazdaság koronavírus

Mától nem lehet idő előtt szabadulni a koronavírus-karanténból

„Hétfőtől új járványügyi eljárásrend lépett életbe a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Ennek egyik eleme, hogy a 10 napos karanténból nem lehet kiszabadulni 2 negatív PCR-teszt eredménnyel, ha valaki a kontaktkutatás során került megfigyelés alá. Ez alapvetően befolyásolja az emberek munkába történő visszatérésének esélyeit” – írja a Portfolio.hu.

Az NNK oldalán megjelent részletes eljárásrendnek az talán a legérdekesebb része, amely az elrendelt, de 10 napra lerövidített házi karanténból való kiszabadulást, pontosabban idő előtti ki nem szabadulást taglalja.

„Minden olyan személyt fel kell deríteni, aki a valószínűsített vagy megerősített Covid-19 fertőzött beteggel kapcsolatba került a tünetek fennállása idején és a tünetek kialakulását megelőző 2 napban. A szabályzat ezen a ponton kimondja, hogy a járványügyi megfigyelés 10 napon belül nem feloldható a jelenlegi szabályozás szerinti két negatív PCR-teszttel. A kontaktkutatás során a fertőzöttel szoros kontaktusba került személyeknél csak akkor kötelező a PCR-teszt, ha az egészségügyi ellátórendszerben vagy a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottak vagy dolgoznak.”

Az indoklás meglepőnek mondható: azért van erre szükség, mert a kormány szerint az esetleg fertőző emberek közlekednek, esetleg a mintavételi pontokra úgy utaznak, hogy másokat megfertőznek, és ezért kell ezt a lehetőséget csökkenteni.

Az, hogy nem váltható ki a karantén 2 negatív PCR-teszttel azzal a következménnyel is jár, hogy a magáncélból végzett, önköltséges koronavírus-tesztelés iránti kereslet lényegesen csökken a jövőben. Ez a hatósági ár bevezetése mellett még kevésbé teszi vonzóvá azt, hogy egy magánszolgáltató a jövőben PCR-tesztelést nyújtson. Másrészt ez a szigorító intézkedés a karanténba kényszerülő embereket érinti a leginkább: a döntés következtében 10 napra ugyanis biztosan kiesnek a szokásos életükből, és a munkába történő visszatérésük is lassabb lesz, mint karanténfelszabadító PCR-tesztelés nélkül

– értékeli az új intézkedést a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik