Gazdaság

Még életében jótékony célra fordítaná vagyona nagy részét a nyolcadik leggazdagabb magyar

A sajtóból tudtam meg, hogy Tiborcz István társasága kiszállni készül a vállalatból. Rögtön érdeklődtem – tudomásom szerint más piaci szereplők is így tettek –, és az üzlet később megköttetett

– idézte fel a Válasz Online-nak adott interjúban Jellinek Dániel kissé homályosan azt, hogy miként szerezte meg a miniszterelnök vejének a tulajdonrészét az Appeninn Holdingban. Ez a tőzsdei cég, amelyik összesen 14 milliárd forint támogatást kapott nemrég a Club Aliga és egy balatonfüredi partszakasz, illetve kikötő fejlesztésére.

A 43 évesen a nyolcadik leggazdagabb magyarnak számító Jellinek ugyanakkor hangsúlyozza, hogy amikor a menedzsment ezeket a pályázatokat beadta, ő még nem volt tulajdonos az Appeninnben. Beszél arról is, hogy a cége, az Indotek portfóliójába tartozó Gellért Szállót és a Sofitel Budapest szállodát nem akarja eladni, noha folyamatosan érkeznek az ajánlatok.

Jellinek szédületes tempóban gyarapítja a vagyonát: 2018-ban 42 milliárd forinttal került fel a top 100-as listára, tavaly 65,5 milliárdra becsülték a vagyonát, az idén pedig már 115 milliárdra.

Meggazdagodásáról azt mondja, a 2000-es évek közepén kezdett „látható mennyiségű” pénzt keresni, miután eladogatta a felszámolásokból vett ingatlanokat.

Nem a pénztárcámból vagy a családunk kasszájából; édesanyám matematikatanár, apukám meg anyagbeszerző volt. Ír, francia, izraeli, amerikai, egyéb társbefektetőkkel dolgoztam, nem voltak különösebben ismert figurák. Ők akkortájt, az ezredforduló környékén már jelen voltak Magyarországon, de azt érezték: mindenki le akarja húzni őket. Én addigra felmértem a magyar piac lehetőségeit, hoztam nekik ingatlanokat, majd megállapodtunk, hogy a hozamelvárásuk fölötti profiton osztozunk. Az 1990-es évek végén, a 2000-res évek elején fillérekért lehetett ipari ingatlanokat vásárolni – jellemzően csődbe ment állami vállalatok „maradványait”. A X. kerületben például komplett irodaházat vettünk 20 millió forintért. Az a 20 millió ma persze több lenne, de higgye el, felfoghatatlanul kevés pénz volt az épület értékeihez képest

– mondja.

Az interjúban szó esik arról is, hogy Jellinek azt tervezi, vagyona jó részét jótékony célra fordítja. Mint mondja:

Van négy gyermekem, de ez nem azt jelenti, hogy őket akarom csípőből milliárdossá tenni. A családommal abban maradtunk, hogy a vagyonunk meghatározó részét jótékony célra fordítjuk – még az életemben.

Kiemelt kép: Indotek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik