Gazdaság koronavírus

Hiába lehet már a nyáron lagzit tartani, rengeteg a rizikó

Sokan örülnek, mások nem merik bevállalni, viszont nem mindenkinek maradt szabad választása.

Március 16-a óta nem lehetett rendezvényeket, így esküvőket, lakodalmakat sem tartani az országban a koronavírus-járvány miatt, és úgy volt, hogy ez augusztus 15-ig így is marad. Épp ezért meglepetésként hatott a május közepi bejelentés, hogy június elsejétől vidéken már szabad a lagzi, aztán június 15-től Budapesten is.

Nagy volt az öröm, hogy újra a család és barátok körében lehet kimondani a boldogító igent, és megünnepelni a házasságkötést, bár arról megoszlanak a vélemények, szabad-e rögtön összetrombitálni a násznépet. A már korábban megkötött szerződésektől függően kényszerhelyzetbe is kerülhetnek a párok, illetve a szolgáltatók.

46 ezer esküvőt halaszthattak el

A KSH 2019-ben összesen 65 300 házasságkötést rögzített, ebből 17 992 esett a második, és 28 078 a harmadik negyedévre. Az augusztus 15-ig kihirdetett tiltás alapján idén az esküvők 70 százalékánál, mintegy 46 ezer házasságkötésnél jöhetett szóba a halasztás. Forrásaink szerint nagyjából tízből egy esküvőt mondtak le végleg, vagy napoltak el bizonytalan időre. Jellemző volt, hogy szűk körben megtartották a polgári esküvőt azzal, hogy a buli majd később lesz. Az esküvői piacot 138 milliárd forintosra becsülik.

Eltűntek a bevételek, a díjak egy részét vissza kellett adni

A tilalom alatt a szolgáltatók sokat buktak a lemondott esküvőkön, mert vissza kellett adniuk az előleget, foglalót. Bevételeik egyik napról a másikra szűntek meg, illetve jó részük eltolódott őszre, télre, vagy jövőre az elhalasztott lagzik miatt. Mivel a cégek egy része a holtszezonban a foglalókból, előlegekből él, és tartalékaik nemigen vannak, családok megélhetése került veszélybe. A kormányzati támogatások pedig nem mindenkinek segítettek.

Csömör Hermina fotós és lézershow-készítő eddig éves bevétele mintegy 30 százalékától esett el, de arra számít, hogy ez a végén akár 50 százalék is lehet. Annyi szerencséje volt, hogy második tevékenysége kata-mentességet kapott, így legalább az adót nem kellett befizetnie. Kertész Norbert és csapata élő zenét és DJ-szolgáltatásokat biztosít. Nekik sem jöttek új rendelések, előlegek, foglalók, pedig a tavasz amúgy ennek az időszaka. Lendvai Nikoletta főállású szertartásvezető számára már elkezdődött a szezon, amikor jött a tiltás. Ő nem mentesült a kata-fizetés alól, de mivel férje munkája megmaradt, anyagilag nem kerültek nehéz helyzetbe. Takács Ferenc és Galló Krisztina jegyes- és esküvői fotózással is foglalkoznak többek között – ők szintén jelentős bevételkiesést könyvelhettek el.

Általában igaz, hogy azok vészelték át könnyebben ezt az időszakot, akiknek volt más bevételi forrásuk, tartalékuk. Az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének (ESZSZÉ) elnöke, Barnaki Kamilla szerint a válságnak akadtak pozitív következményei is, a szolgáltatók például megtanulták, hogy szükség van tartalékra, összetartóbbá vált a szakma, és a párokkal is szorosabb lett az egyesület kapcsolata.

A 200 fősbe szinte minden esküvő belefér

Ilyen időszak után mindenki örült, hogy a szűk körű szertartások után júniustól újra mehetnek az esküvők, lagzik. A 200 fős limit azonban meglepetést okozott – Barnaki Kamilla arra számított, hogy fokozatos lesz a tiltás feloldása.

A maximum 200 fősbe egyébként belefér szinte minden lakodalom, hiszen általában 80–120 fő közötti a létszám. Fejtörést okoz viszont szakmán belül, hogyan tartassák be a 1,5 méteres távolságot – félő, hogy elronthatja a bulit, ha folyton figyelmeztetik a vendégeket erre. Egy 200 fős esküvőhöz pedig emiatt hatalmas hely kellhet. A megszólalók ezért úgy vélik, inkább kisebb esküvők jöhetnek.

Szabad, ami nem tilos?

Az idei szezont már nem fogja megmenteni, hogy júniustól újra lehet esküvőt tartani.

  • A nyári esküvők megszervezéséhez már kevés az idő.
  • Külföldi vendégek továbbra sem jöhetnek,
  • és kiesnek a külföldi esküvők is, pedig népszerű célpont Magyarország.
  • Megosztja a szakmát és a párokat is, vajon szabad-e még nyáron megreszkírozni egy esküvőt.

Vannak, akik szerint nem is kérdés, hogy meg kell tartani a nyári esküvőt, hiszen erre vártak. Mások inkább nemet mondanak, mert nem akarják vállalni annak terhét, hogy valaki pont az ő esküvőjükön betegedjen meg.

Barnaki Kamilla úgy látja, nem lehet most bátran és boldogan összehozni egy esküvőt. Felelősséget kell vállalnia a helyszínnek az óvintézkedések betartásáért, miközben az esküvő az érzelmekről, evésről, ivásról, beszélgetésről, ölelésről, gratulációról, bulizásról, fotózásról szól. Elég nehéz ezt elképzelni egymástól másfél méterre.

Júniustól nem a vírus tűnik el, csak a korlátozások. Mindenki körültekintően döntsön, ismerve a saját körülményeit. Érdemes lehet a vendégeket is megkérdezni, ők mit szeretnének.

Többen mondták, hogy egyelőre nem látják, vajon minden előírás pontosan betartható-e, igaz, teljesen kizárni sem tudnak egy nyári esküvőt.

Kétszer nem fognak halasztani

Csömör Hermina szerint, akik eddig fenntartották a júniusi foglalásukat, valószínűleg meg is tartják az esküvőjüket, már ha a vendégek nem félnek elmenni. Lendvai Nikoletta párjai két kivétellel lemondták a nyári esküvőt – nem akarták felvállalni egy esetleges fertőzés terhét. Inkább az őszi lagzik lehetnek  szerinte reálisak, hacsak nem lesz második hullám a járványban. Abban biztos, hogy ha valaki egyszer már elhalasztotta az esküvőt, nem fogja átszervezni egy harmadik időpontra, inkább lemond róla.

Kertész Norbert szerint vannak, akik a vírus szempontjából leginkább veszélyeztetett vendégek (krónikus betegek, 65 év felettiek) nélkül tartanának esküvőt, ami – úgy véli – járható út lehet. Saját párjaik a nyárra lefoglalt időpontban tartanák az esküvőt, de mindenkinek van B terve is. Takács Ferenc szerint kérdéses, vállalják-e a párok a rizikót, hogy 1–2 hónap alatt hozzák össze a nagy és összetett szervezést igénylő esküvőt és bulit.

Lendvai Nikoletta párjai közül voltak, akik már megkérdezték vendégeiket, és a visszajelzéseik alapján nem tartanak nyári esküvőt. A násznépnek például probléma lehet, ha munkájuk elvesztése miatt nem tudnak ajándékot venni. A jegyespár számára pedig hasonló okból kizárt lehet egy közeli lagzi megtartása.

Bekavarhat, hogy már nincs vis maior

Ha a jegyesek ragaszkodnak az eredeti, akár júniusi időponthoz, a szolgáltatóknak sincs választásuk, különben a vis maior elmúltával duplán kell visszaadniuk a foglalót.

Lendvai Nikoletta hallotta, akadnak párok, akiknek szerződés szerint akkor lehet B időpontjuk, ha az A dátum a tilalomra esik. Közülük nehéz helyzetbe kerültek, akiknek az A időpontja júniusra szól – nekik elvileg meg kell tartaniuk az esküvőt, még akkor is, ha alig maradt idő a szervezésre.

Vis maiorra eddig nem volt példa a szakmában, ezért van némi bizonytalanság a szolgáltatók és a megrendelők körében, vajon milyen szerződésekre, mikor és mekkora összeg jár vissza. Az előleg, illetve foglaló a teljes díj 10–30 de akár 40–50 százaléka is lehet, a teljes díj pedig 3–5 millió forint között mozoghat, szóval komoly pénzekről van szó. Ezekben a jogi kérdésekben is igyekszik segítséget nyújtani az ESZSZÉ.

Kiemelt kép: Jacopo Landi/ Hans Lucas /AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik