Gazdaság koronavírus

Lehetetlen annyi lélegeztetőgépet gyártani, amennyire most világszerte szükség lenne

A világ legnagyobb lélegeztetőgép-gyártójának vezetője szerint jelenleg akkora a kereslet a gépekre és maszkokra, hogy képtelenség elég gyorsan gyártani az eszközöket, mondta a Stefan Dräger a Spiegelnek adott interjújában, melyet a 444 szemlézett.

A cégvezető szerint a világ vezető politikusai napi szinten keresik meg a Drägerwerket rendelések leadásával, így kénytelenek folyamatosan bővíteni a gyártókapacitásaikat.

Dräger a németekkel 10 ezer lélegeztetőgép leszállításáról szerződött, míg Ausztria ezer gépet rendelt, de a cégvezető csak 50 gép azonnali szállítását tudta vállalni. Az amerikai hatóságok 100 ezer gépre adtak le rendelést, mindezt Dräger lehetetlen küldetésnek nevezte.

A szállításokról egyébként a helyzet súlyossága függvényében döntenek, így az utóbbi hónapokban főként Kínába szállítottak. Ebben egyébként az is segített, hogy ott egy egyszerű specifikációkkal rendelkező gépre volt szükség, amiből heti 400 darabot is le tudtak gyártani.

A cégvezető szerint a fő probléma jelenleg, hogy a lélegeztetőgépek működtetéséhez szakemberek kellenek, akikből messze nem annyi, amennyi kellene, így fontosnak tartja, hogy minél több egészségügyi dolgozó megtanulja a gépek kezelését időben.

Juthat-e minden súlyos koronavírus-betegnek lélegeztetőgép Magyarországon?
Önmagában nem sokat jelent a 2560 lélegeztetőgép, mert működtetésükhöz megfelelő infrastruktúra és humánerőforrás szükséges. Ennek garantálása sokkal keményebb feladat, mint elsőre látszik.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik