Gazdaság

Államtitkár: Nem a magyar versenyképességgel, hanem a versenyképességi rangsorokkal van baj

A Növekedés.hu-nak adott interjút György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára. Az államtitkár a beszélgetésben elmondta: nem tartja mértékadónak a közismert és népszerű versenyképességi rangsorokat, mivel azok elsősotban azt mutatják, hogy a külföldi, „járadékvadász” vállalkozások mennyire érzik jól magukat egy adott országban.

György László úgy fogalmazott: a World Economic Forum (WEF) Global Competitiveness Report nevű versenyképességi rangsora az egyik legismertebb versenyképességi értékelésnek számít világszerte, azonban

a módszer túlnyomórészt vállalatvezetői kérdőíves felmérésre épül, így nem ad megbízható, robusztus, a hasonló mutatókkal és a tényadatokkal konzisztens eredményeket.

Hozzátette: szubjektív rangsorok helyett inkább a valóságra koncentrálunk, ez pedig azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel hatalmas versenyképességi fordulat előtt állunk. Emlékeztetett: nem szabad elfelejteni, hogy csúcstechnológiára építő beruházások valósulnak meg: az ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor részaránya a 70 százalékot közelíti.

Arra a kérdésre, hogy ezzel a módszerrel hol van a rangsorban a helyünk, azt válaszolta:

Magyarország lehagyja Németországot, az USA-t, Nagy-Britanniát, Dánián kívül az északi országokat és Ausztriát. Mindehhez kiszámítható befektetési környezet társul, ennek is köszönhető, hogy az utóbbi évek külföldi beruházásai egyre fejlettebb technológiákat hoztak hazánkba.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik