Gazdaság

Uniós segítséggel fogott magánegészségügyi bizniszbe a fideszes polgármester embere

A kormánypárt retorikájának tükrében különösnek tekinthető a veszprémi polgármester közeli munkatársának befektetése. A korábbi fidelitasos helyi vezető Szalay Zsolt a társával kamatmentes uniós hitelből nyitott magánorvosi központot, miközben a helyi kórházból osztályösszevonásokról érkeznek hírek. Az intézmény átadóján ott volt Porga Gyula polgármester, aki örömmel beszélt a magánegészségügyi szolgáltatások bővüléséről.

Miközben sorjáznak a hírek az állami egészségügy leépüléséről (a legfrissebb történet a zalaegerszegi szívsebészet osztályvezetőjének felmondása), mind inkább felfut a magánszektor. Erre láthatunk példát Veszprémben is, ahol a súlyosbodó orvos- és ápolóhiány miatt a múlt évben az állami Csolnoky Ferenc Kórház kardiológiáján és az egyik belgyógyászati osztályon az ágyak harmadát fel kellett számolni, az idén pedig a másik belgyógyászati osztályon is drasztikus ágymegszüntetést vezényeltek le, összevonták a két belgyógyászati osztályt, az év elején pedig az érsebészek fele távozott az intézményből. Ezzel párhuzamosan a meglevő három magánrendelő mellett újabb magánorvosi központ nyílt a városban tavaly év végén.

A Partner Medical Magánorvosi Központ megnyitóján ott volt Porga Gyula fideszes polgármester, aki azt mondta, öröm látni, hogy a városban vannak olyan vállalkozók, akik az állami és önkormányzati egészségügyi feladatokat kiegészítik egy más szemléletű szolgáltatással, és ezzel „a veszprémiek mindennapjait teszik biztonságosabbá és jobbá”. Beszédet tartott a – mostanra már 14 szakrendelésen 21 orvossal működő – magánorvosi központot működtető cég ügyvezetője-társtulajdonosa, Szalay Zsolt is, aki Porga bizalmi emberének számít.

Szalay a polgármesteri kabinetirodán a választókerületi referensi posztot tölti be. Ő a Fidelitas veszprémi szervezetének alelnöke volt már akkor, amikor még Navracsics Tibor igazságügyi miniszter képviselte a térséget az Országgyűlésben. Egy másik fidelitasos társával együtt gründolták a veszprémi Városi Nyilvánosságért Alapítványt, amely a 2010-es években többször kapott támogatást az igazságügyi tárcától, és rendezvényeire gyakran hívott meg fideszes politikusokat. Ez az alapítvány hívta életre 2012-ben a Mindennapok hősei díjat, a veszprémi példához négy másik város csatlakozott azóta.

Szalay fiatal kora ellenére máshol is bizonyított: a most 29 éves fiatalember nyolc éve bekerült a néhány Veszprém megyei város tulajdonában álló vízszolgáltató és szennyvíztisztító cég, a Bakonykarszt Zrt. felügyelőbizottságába. A testületbe polgármesterek delegálták a küldötteiket. A veszprémi városvezető Porga választotta ki Szalayt, aki azóta is tagja a felügyelőbizottságnak. A Partner Medicalban Szalay társtulajdonosa Farkas Péter. Egyikük múltjában sem találtunk az egészségügyhöz kapcsolódó üzleti próbálkozást.

Pedig a befektetés nem kockázatmentes. Egy hasonló magánegészségügyi intézmény beindítása sok tízmillió forintba kerül – mondják orvosok. Szalay a magánorvosi központ megnyitóján a Vehir.hu tudósítása szerint maga is úgy fogalmazott: sok pénzt és energiát fektettek a vállalkozásba.

Szalay három másik vállalkozása közül kettő a nullszaldó körül egyensúlyozott az elmúlt években, míg egy harmadik, családi cég szemmel látható profitot termelt a közelmúltban, de abban csak egyhatodnyi tulajdonrésze van Szalay Zsoltnak, így évente durván 700 ezer forintot vett ki osztalékként a cégből.

Farkas az őrző-védő bizniszben mozog otthonosan. Neve mellett öt olyan céget is mutat a cégadatbázis, amely már megszűnt, felszámolták. Jellemző, hogy az adóhatóság végrehajtást is indított ellenük valamilyen tartozás miatt. Most is egy őrző-védő cégnél tűnik fel, de nem tulajdonosként, hanem csak szakmai tanácsadóként. Igaz, ez a poszt – a fellelhető képek alapján – fontos feladatot jelent: a Weapon Group Kft. biztosítja a veszprémi férfi és a többszörös Bajnokok Ligája-győztes győri női kézilabdacsapat meccseit, Farkas pedig szinte minden fotón látható.

Szalaynak és Farkasnak van már egy közös cége, amely a három éve elindított, a veszprémi Arénában megrendezett Retronic zenei fesztivált szervezi. A nevét is erről kapta: a Retronicfestival Szolgáltató Kft. eddig minden évben szerény nyereséget mutatott ki.

És akkor segít az EU

Noha a Szalay-cégek bevételeiből nem következne egy újabb sok tízmilliós beruházás pénzügyi háttere, Brüsszel besegített a fiatal kormányközeli vállalkozónak: a 2017 novemberében alapított Partner Medical Kft. kezdő vállalkozásként pályázott kamatmentes hitelre, amelyből orvosi műszereket, berendezéseket vásárolt. A program 2018 szeptemberében nyílt meg, és a pályázati honlap szerint kétszer is nyertek: egyszer október 25-én született meg a támogatási döntés, 20,3 millió forint kamatmentes kölcsönről, rá két hétre volt a magánorvosi központ megnyitója, aztán novemberben is megítéltek az új cégnek további 25 millió forintot (ez a maximális összeg, amelyet egy új cég kaphat). A cég 2018-ról leadott mérlegében a hosszú lejáratú kötelezettségek között megtaláltuk ezt a 25 millió forintot, emellett még kimutattak 28,6 millió forint rövid lejáratú kötelezettséget is.

Kerestük a múlt héten a tulajdonosokat kérdéseinkkel, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kiemelt kép: Partner Medical Magánorvosi Központ Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik