Gazdaság

Mészárosék rárepültek egy felcsúti munkára, és megtörtént, amire senki sem számított

A helyi kertészet lenyomta a miniszterelnök barátjának tízmilliárdos vállalkozását.

Bár a Mészáros Lőrinc és gyermekei tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt. is ajánlatot adott a felcsúti Kastély Óvoda és Bölcsőde játszókertjének kivitelezési munkálataira, végül mégsem ők, hanem egy másik felcsúti vállalkozás, a helyi Kertészeti Árudát üzemeltető Plant-Orient 2002 Kft. diadalmaskodott – derül ki az eljárás összegzéséről szóló hirdetményből.

A nemzeti eljárásrendben bonyolított közbeszerzésre három helyi vállalkozást hívtak fel ajánlattételre: a Plant-Orient nettó 42 046 888 forintos ajánlata kis híján telibetrafálta a rendelkezésre álló 42 046 614 forintot, a nettó 274 forintos többletet a kiíró Felcsút Önkormányzata magára vállalta. Mészárosék izgalmas hátterű cége ezzel szemben több mint 49 millió forintért vállalta volna a kertszépítési és játszótér-építési munkálatokat. Ajánlattételre hívták fel a szintén felcsúti Koch és S Építési és Szolgáltató Kft.-t, amelyet azonban tartalmi hibák miatt kizártak.

A Fejér-B-Á.L. Zrt. antitéziseként a Plant-Orient még egyetlen közbeszerzést sem nyert el mostanáig. Hasonlóság viszont, hogy a Mészáros-birodalom számos vállalkozásához hasonlóan a Plant-Orient is a felcsúti Fő utcára van bejegyezve, sőt az óvoda is ott található.

Az utóbbi időben ennél nagyobb munkától is elestek Mészárosék: a szintén Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként számontartott Garancsi István cége két körben ugyan, de lenyomta Mészáros Lőrincet a magyarországi kézilabda Európa-bajnokságra tervezett gigacsarnok felépítéséért folyó versenyben. A Fejér B.Á.L. Zrt. egy csaknem bruttó 100 milliárd forintos megbízásról csúszott le:

Mintha kartellt szervezett volna az Orbán-kormány a százmilliárdos kézilabdacsarnokra
A kormány kiválasztotta, kik tehetnek ajánlatot, majd megadta azt is, mennyiért kell megépíteni a 20 ezer férőhelyes csarnokot. A miniszterelnök két jó barátja közül Garancsi István nyert Mészáros Lőrinc előtt.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik