Gazdaság

Hemzseg a szellemberuházásoktól Simonka faluja, a hatóságok csak nézik

Bár a vádlottak padjára ültetik Simonka Györgyöt, a Fidesz országgyűlési képviselőjének több hozzá köthető, igencsak gyanús beruházás miatt nem kell felelnie a bíróság előtt. Uniós százmilliók útját követtük a Békés megyei Pusztaottlakára, ahol egy elhagyatott, lezárt ipari parkot találtunk, noha számos nagyberuházás munkálatainak kellene lassan befejeződniük. A negyedmilliárdos kerékpáros központnál egy kapavágás sem történt, a 650 millió forintos vadasparkban néhány állat sütkérezik, ám a hatóságokat mindez hidegen hagyja.

Szokatlan, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása idején a hatóságok felelősségre vonjanak egy kormánypárti politikust, Simonka György viszont parlamenti képviselőként kerül a vádlottak padjára. Úgy fest azonban, hogy a békési fideszesnek – egyelőre – csak a hozzá köthető gyanús ügyletek egy részéért kell felelnie, több, igencsak kifogásolható beruházás ugyanis nem volt része a Simonka és 32 társa elleni vádemeléssel záruló nyomozásnak.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása alapján a vádirat kizárólag a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésével foglalkozik. A mára felszámolás alatt álló Paprikakert TÉSZ Kft. és a Magyar Termés TÉSZ Kft. korábban milliárdos nagyságrendben vett fel támogatásokat. Az utóbbi társaság felszámolása során a vagyon jelentős részét ráadásul éppen Simonka köre vásárolta vissza, ami bomba üzlet volt számukra.

Nagyot kaszáltak a fideszes Simonkáék a 973 milliós kárt okozó cégük felszámolásán
Kirívóan olcsón került vissza a becsődölt társaság ingatlanvagyonának egy része a politikus köréhez.

Az ügyészség szerint a 33 vádlott által okozott kár meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek.

Csakhogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok létrehozása mellett

Simonka rokonai, barátai és korábbi üzlettársai egy olyan alapítványokból és cégekből álló hálót is szőttek, amely egymilliárd forintnál nagyobb értékben nyert el uniós forrásokat, többször erősen megkérdőjelezhető pályázatokkal.

Ezeket annak ellenére nem vizsgálja egyetlen hatóság sem, hogy közülük többet még a Békés Megyei Önkormányzat is kockázatos projektként tart nyilván. A beruházások egy részének már kész kellene lennie, vagy néhány hónapon belül át kellene adni őket, ezért elmentünk Pusztaottlakára, hogy megnézzük, hol tartanak az építkezések.

Fotó: Bielik István /24.hu

Az isten háta mögött

Pusztaottlaka két és fél órányi autóútra van Budapesttől, körülbelül négyszázan lakják. A faluba érkezvén semmi nem utal arra, hogy a település az elmúlt években több milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el. Simonka György 2006-tól volt polgármester, de 2010 után kezdtek el áramlani a brüsszeli pénzek, amikor a fideszes politikus országgyűlési képviselő is lett. A 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban valamivel több mint 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Békés megyei zsákfalu, a 2014-2020-as időszakban pedig már majdnem kétmilliárd forint jutott a településre.

Az Átlátszó összesítése jól mutatja mekkora összegről van szó, a portál szerint ugyanis a 2007-2013-as ciklusban átlagosan évente több mint 100 millió forint forrást nyertek el, ami egy főre vetítve körülbelül 300 ezer forint. Ezzel megelőzték Felcsútot, de az adat még beszédesebb a szomszédos Medgyesbodzáshoz viszonyítva, ahova alig több mint fejenként 2500 forint jött be évente.

Mindezek ellenére Pusztaottlakán nincs sok látnivaló, és tapasztalatunk alapján a helyiek sem igazán tudják, pontosan milyen beruházásokra mentek el a pénzek. Ugyanakkor amikor a helyi kocsmában a Simonka elleni vádakról érdeklődtünk, volt, aki vehemensen kelt a politikus védelmére.

Simonkát én szeretem, nekem a barátom, nem igaz, amit róla mondanak. Ő legalább próbálkozott, legalább akart valamit csinálni. Lett út meg vidámpark, amit mind neki köszönhetünk

– mondta a férfi, aki meg is mutatta az utat, ami a „vidámparkhoz” vezet, ahol az uniós támogatással létesült beruházásokat kell keresnünk.

A göröngyös út Pusztaottlaka külterületére vezet, ahol egy elhagyatott ipari parkot találtunk. 2012-ben itt rendezték meg a Likefest fesztivált, a helyi tepertőfesztivál utódját. Nehéz elhinni, de a kietlen területen egykor több ezer ember fesztiválozott, s a szervezők – köztük Simonka György – az akkori híradások alapján azt szerették volna, ha két-három éven belül a rendezvény, amelyet a vidék legnagyobb fesztiváljaként pozicionáltak, „a Sziget fesztivál méreteivel konkurálna”. Ez persze pont úgy nem valósult meg, mint a beígért fejlesztések jó része.

Fotó: Bielik István /24.hu

A 2012-es rendezvényen egyébként számos fideszes politikus felvonult, igaz, Font Sándor országgyűlési képviselő sajátos módon igyekezett kedvet csinálni Pusztaottlaka felkereséséhez (a felvételen 3:17-től):

Gyere el ide az isten háta mögé, és megtudod, hogy mi folyik itt, és utána nem fogsz kérdezősködni, hogy mi folyik itt.

Kísértetpark a puszta szélén

Az egykori fesztiválterület ma már teljesen elhagyatott, a köré húzott kerítésen az olvasható:

Építési és karbantartási munkálatok miatt a park ideiglenesen zárva.

Az ideiglenesség azonban meglehetősen hosszúra nyúlik, mivel a terület már a HVG másfél évvel ezelőtti riportjának készültekor le volt zárva. Csengőt hiába kerestünk, noha a kerítésre két tucat cég székhelyét, illetve fióktelepét jelző táblát függesztettek ki, ám semmi nem utal arra, hogy bármelyikük működne, és van olyan is, amely már régen megszűnt.

Fotó: Bielik István /24.hu

Szembetűnő a Magyar Termés TÉSZ Kft. táblája, amelynek tevékenysége miatt a területen házkutatást tartottak a hatóságok. Ez az a mára felszámolás alatt álló cég, amelynek 11 százalékos tulajdonosa Simonka György, és amelynek tevékenysége miatt vádat emeltek a politikus ellen.

Kint a neve, ám már nem itt található a székhelye a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesületnek, amely 250 millió forintot nyert el arra, hogy kerékpáros turistaközpontot alakítson ki Pusztaottlakán, éppen a lezárt területen. Az egyesület egyik vezető tisztségviselője Simonka Zsófia, a fideszes képviselő testvére.

Ennek a beruházásnak az előzetes tervek alapján idén október végére kellett volna elkészülnie, ám a környék bejárása után állíthatjuk: egy kapavágás sem történt.

Bár a Békés Megyei Önkormányzat közelmúltban készült nyilvántartása alapján műszaki/szakmai tervdokumentációt nem nyújtott be az egyesület, a kormányzati pályázati portál adatai szerint előlegként 125 millió forintot, számlák alapján pedig további 10 milliót vett fel a beruházásra. Mindenesetre ottjártunk után nem sokkal a palyazat.gov.hu oldalon átírták a beruházás megvalósítási határidejét 2020. december 31-ére.

Kerékpároscentrum épül a 370 fős községben, pedig a környéken bicikliutak sincsenek
Elképesztő mennyiségű uniós pénz vándorol Pusztaottlakára.

Az egyesület egyébként már bizonyított a területen, ahol egy kietlen focipálya is található. Ahhoz egy fedett lelátót építettek ötmillió forintból – persze szintén uniós forrásból – a Darányi Ignác Terv részeként. A körülbelül 50 fős fa lelátót mára igencsak meggyötörte az időjárás, jelenleg a focipályához tartozó kapuk tárolására használják.

Fotó: Bielik István /24.hu

Simonka testvéréhez egy másik kétes projekt is tartozik a helyszínen, a BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. 450 millió forintot nyert el ipari park fejlesztésére Pusztaottlakán. Ezt nagy tábla hirdeti a parkban, ám nincs nyoma annak, hogy milyen munkálatokat végeztek el, pedig a beruházással a múlt év végén végezni kellett volna. 225 millió forint előleget és 18 millió forintot számlák alapján pedig fel is vett a társaság. A cég tulajdonosa a pusztaottlakai önkormányzat mellett a Pusztaottlaka Fejlődéséért Alapítvány, amelynek elnöke Simonka Zsófia.

Nyoma sincs a 650 milliós vadasparknak

Még a felsoroltaknál is nagyobb szabású beruházás az a vadasparkfejlesztés, amit a pusztaottlakai önkormányzatnak kellene megvalósítania. A település két ütemben 650 millió forint uniós támogatást nyert el az ipari park melletti területen meglévő kis vadaspark „élményközpontú” fejlesztésére.

Bár a kormányzati pályázati portál adatai szerint 2017-ben 600 millió, 2018-ban pedig 50 millió forint meg is érkezett a település számlájára, nyoma sincs fejlesztésnek a területen, pedig október végére ennek a beruházásnak is el kellett volna készülnie.

Igaz, a vadaspark létezik, de ránézésre arra aligha költöttek 650 millió forintot. Az apró kifutókban pulykákat, kecskéket és pónilovakat tartanak, a terület másik részén pedig egy napon sütkérező tevét és két zebrát láttunk fejedelminek nem nevezhető körülmények között.

Fotó: Bielik István /24.hu

A Békés Megyei Önkormányzat a projektet kockázatos megvalósulású beruházásként tartja nyilván. A fejlesztés első üteméhez műszaki/szakmai dokumentáció nem készült, a második ütemre pedig még tervek sem. Ennek ellenére Pusztaottlaka polgármestere szerint jól halad a beruházás. Pál-Árgyelán Elvira levélben válaszolt megkeresésünkre, és az időközben átalakult építőipari piacból fakadó problémákkal és a hosszadalmas engedélyeztetéssel magyarázta a késést. Egyben azt is közölte:

A vadaspark fejlesztésének I. és II. üteme is az elvárható legmagasabb gondosság mellett jól halad, és bízunk benne, hogy a jövő évben önt is vendégül láthatjuk megnyitó ünnepségünkön.

Ganxsta Zolee, „Simi” és a kudarc

Az ipari park bejáratánál feltűnt még egy szervezet neve, a Ganxsta Művészetéért Alapítványé. Az ismert rapper, Ganxsta Zolee (eredeti nevén Zana Zoltán) nevével fémjelzett alapítvány hosszú ideig a Simonka Györgyhöz sok szálon kötődő pusztaottlakai ipari parkba volt bejelentve.

A politikus és a rapper barátsága már 2012-es Likefest rendezvényen is feltűnő volt, ahol a rapper egyszerűen csak Siminek nevezte a fideszes politikust és meg is puszilta a színpadon, és arról is beszélt, hogy egyik klipjét Pusztaottlakán forgatta. A bírósági adatbázis alapján az alapítvány célja

Ganxsta Zolee művészetének és személyiségének a fiatalságra és a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett társadalmi rétegekre gyakorolt pozitív hatásának elősegítése.

Pénz nem nagyon forgott ebben az alapítványban. Egyszer kaptak ugyan 2,3 millió forintot a központi költségvetésből, és jócskán költöttek belőle személyi jellegű kifizetésekre is, a szervezet tevékenysége a jelek szerint kudarcba fulladt, a bíróság idén februárban elrendelte a kényszer-végelszámolási eljárást.

A hatóságok tétlenül nézik

Az el nem készült kerékpáros turistaközpont, az ipari park és a vadaspark az Európai Unió Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjából (TOP) kapott vissza nem térítendő támogatásokat. A TOP-pályázatok megvalósulását – más pályázatokhoz hasonlóan – elméletileg hatóságok ellenőrzik. Ebben az esetben a Pénzügyminisztérium az irányítóhatóság, de közreműködő szervezetként ténylegesen a Magyar Államkincstár követi a beruházásokat. Pusztaottlaka pályázatait az államkincstár békéscsabai állampénztári irodái ellenőrzik. Feladatuk a támogatási kérelmek befogadása, a kedvezményezettekkel való közvetlen és intenzív kapcsolattartás, a projektek megvalósulásának nyomon követése és a kifizetési kérelmek valamint a támogatási szerződések kezelése.

Megkerestük az államkincstárat a szóban forgó pályázatokkal kapcsolatos kérdéseinkkel. Főként arról érdeklődtünk, hol tartanak beruházások, és pontosan milyen számlák alapján fizetett ki több tízmillió forintot a kincstár a kedvezményezetteknek. A kérdéseket már annak ismeretében tettük fel, hogy megbizonyosodtunk róla, a helyszínen nincs nyoma a kivitelezéseknek. Az államkincstár békéscsabai kirendeltségétől telefonon először azt a választ kaptuk, hogy a központi sajtóosztály fog válaszolni, majd kiderült, hogy nem is a kincstár, hanem az irányítóhatóság, azaz a Pénzügyminisztérium fog felelni. Ahonnan végül 8 napnyi várakozás után az alábbi bőséges tájékoztatást kaptuk:

Az érintett projektek részletes támogatási adatai megtalálhatóak a kormányzati pályázati portálon.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik