Gazdaság

Mészáros Lőrinc új vezérigazgatója is részese a TV2 körüli kavarásnak

Eddig nem hallottunk Gál Miklósról, pedig be tud szállni egy negyvenmilliárdos forgalmú kereskedelmi tévébe és képes vezetni Mészáros Lőrinc legnagyobb vállalatát. Munkába állt az Opus Global új vezérigazgatója, Gál Miklós.

A semmiből ugrott elő Gál Miklós, és mindjárt a felcsúti dollármilliárdos Mészáros Lőrinc cégbirodalmának legnagyobb darabja, a 300 milliárd forintos vagyonú Opus Global Nyrt. élére. A Konzum beolvadása után létrejött, 53 társaságból álló konglomerátum vezérigazgatója lett július 1-jével, és a stratégiai ágazatok – turizmus, energetika, ipar/építőipar, élelmiszeripar – négy divizóvezetőjének munkáját irányítja. Olyanokét, mint a 2010-2015 között MVM-vezér Baji Csaba és a szállodabiznisz elismert szaktekintélye, a Hunguest láncot bő két évtizede vezető Hülvely István. És a szervezet még növekedhet, ahogy beharangozták, a Hunguest külföldön terjeszkedne, a Mátrai Erőművet bővítik, miközben vizsgálnak minden olyan akvizíciós lehetőséget, amely „beleillik a csoport stratégiájába”. Ekkora feladat vezénylésére találták alkalmasnak Gál Miklóst.

Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc nagyobbik lánya, az Opus igazgatósági elnöke olyan potentátként konferálta fel, mint akinek komoly tapasztalatai vannak pénzügyi területen, a vagyonkezelésben, és számottevő pénz- és tőkepiaci múlttal rendelkezik. Azt nem említette, hogy nagy formátumú befektető is egyben, pedig a néhai Andy Vajna TV2-jének megszerzésében is szerepet kapott Gál Miklós. Jó nagy falatról van szó, legalábbis amikor Vajna megvette, akkor 20 milliárd forint körülire tették az árát. Tavaly először nyereséget, mindjárt 1,7 milliárd forintot hozott a kereskedelmi tévé, miközben az állami hirdetéseknek is köszönhetően 39 milliárd forintra pörgött fel a forgalma.

Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa és Mészáros Beatrix, az Opus Global igazgatóságának elnöke a tűzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni Wamsler SE új üzemcsarnokának alapkőletételén 2018 márciusában. Jobbra Finta Ferenc, a Wamsler vezérigazgatója. Fotó: Komka Péter / MTI

A G7 cikke szerint azóta őrületes kavarás megy a TV2 körül, de hivatalosan csak annyi tudható, amennyit május végén közöltek: a kereskedelmi tévé a Takarék-csoportot vezető Vida József érdekeltségébe kerül az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül. Az újabban egy főzőműsorban villogó Vidát Mészáros Lőrinc kinyújtott karjaként tartják számon, így az ő révén a kereskedelmi tévé is a felcsúti milliárdos közelébe kerül.

A TV2 megszerzésében résztvevő bizalmi vagyonkezelőben ugyanakkor Vida József nem egyedüli tulajdonos, társa Gál Miklós, közvetlenül mindketten az üzletrészek 25-25 százalékát jegyzik.

Annyira összenőttek, hogy az alapszabályt például Vida József nevében Gál írta alá (a négy alapító közül az Arthur Bergmann Jogi-, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft. képviseletében is ő szignált mint tulajdonos-ügyvezető).

Ami a TV2 tulajdonosváltását illeti, azt már közölték, hogy háromlépcsős akcióról van szó, de a részleteket, vagyis hogy pontosan milyen cégek közreműködésével hajtják végre, üzleti titokként kezelik. (Mint a G7 elsőként megírta, eddig a tulajdonosi láncban a BusinessHelp Kft. bukkant fel, amelynek január óta ugyancsak a Takarék-csoporthoz kötődő tulajdonosa van Fári Ádám Zoltán személyében.) A Vida-féle fúzióról a Gazdasági Versenyhivatalnak is állást kell foglalnia, de a hivatal honlapján nincs a TV2-vel kapcsolatos ügylet a közzétett összefonódások listáján. „A GVH-nál nem jelentették be a kérdéses összefonódást, így azt nem vizsgáltuk” – válaszolták a versenyhivatalnál kérdésünkre. Ettől még Vida József, az Abraham Goldmann és Gál Miklós nem puszta kitaláció, a TV2-re már a Vajna halálát követő negyedik napon ráugrottak Mészáros emberei:

A kereskedelmi tévé megvásárlásához, még a 25 százalékos tulajdonhoz is, milliárdokra van szükség, cégvagyona alapján pedig nem találjuk a toplistákon Gál Miklóst. Viszont 2016-tól láthatóan beépült a NER-hálózatba. A kormányközeli Világgazdaság azt írta, eddigi karrierje során multinacionális vállalatnál, a takarékszövetkezeti integrációban, valamint saját vállalkozásaiban szerzett üzleti tapasztalatokat.

Bio-növénytermesztéstől a bizalmi vagyonkezelésig

A jelek szerint gondosan, de alighanem mostanában ácsolt Wikipédia-szócikke szerint a negyvenéves szakközgazdász, Gál Miklós 2002-ben végzett a nem az elitképzésről híres Dunaújvárosi Főiskola gazdálkodási szakán. Hosszabb szünet után néhány éve aztán beindult a diplomagyártás: 2014-ben a Pécsi Tudományegyetemen csődjogi jogi szakoklevelet, 2017-ben a Szent István Egyetemen bizalmi vagyonkezelő szakközgazdász képesítést szerzett. 2014-ben a Pécsi Tudományegyetemen felszámolási és vagyonfelügyeleti szakközgazdász szakirányú továbbképzésen vett részt, de erdészeti és vadgazdálkodási technikusi, továbbá mezőgazdasági technikusi és bio-növénytermesztő végzettséggel is rendelkezik.

 

Karrierjét valóban egy multinál kezdte, 2002-től a GE Capital tulajdonában álló Budapest Bank Rt.-nél dolgozott, egyebek között vállalati kapcsolattartóként. 2005-től a faktoringgal, hitelezéssel és pénzügyi lízinggel foglalkozó Arthur Bergmann Budapest Kft. ügyvezetője, majd 2012-től az akkor már zárt körű részvénytársaságként működő vállalkozás igazgatósági elnökeként ténykedett. Később a 3A Takarékszövetkezet igazgatósági elnöki székéig vitte, és a Centrál Takarék Szövetkezet igazgatósági tagja lett.

Ami Gál Miklós saját tulajdonú vállalkozásait illeti, nagy nyereségek helyett inkább kamatoztatható kapcsolatrendszer bontakozik ki:

  • 2007 óta tulajdonos-ügyvezető az Ariadné Válságkezelő Kft.-ben, amelyik inkább viszi a pénzt, mint hozza. A cég múlt évi beszámolója szerint viszont tulajdonostársa Fári László Tibor, a felügyelőbizottság egyik tagja pedig Fári László Márton – vagyis Gál a TV2 körüli kavarás egyik főszereplőjének, Fári Ádám Zoltánnak a rokonságával közösködik. Bármilyen messze vezetnek a szálak, az Ariadnéval aligha gyarapíthatta a vagyonát Gál Miklós, tavaly 25 millió forint bevételt és 4,7 millió forint nyereséget vallott be a cég, az előző évek veszteségei nyomán pedig mínuszba futott a saját tőkéje.
  • Az Arthur Bergmann Jogi-, Adó- és Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben már 2009 óta ügyvezető és tulajdonos, aktuálisan a Bicskei Lovasudvar Kft.-vel közösen. De ez a cég sem robbantott eddig kasszát, tavaly 43 millió forint bevételt és bő 1 millió nyereséget mutatott ki. A legnagyobb tétel a mérlegében a fizetni valót jelzi: 148 millió forint található a kötelezettségek soron.
  • Gál érdekeltségei közül a legjövedelmezőbbnek a Locomotive CEE Kft. látszik a múlt évi 904 millió forint árbevételével és 148 milliós adózott eredményével. A 2010-ben alapított társaság mérlegéből azonban sokkal több nem derül ki, mint hogy a fő profilja a nagykereskedelem, és  hogy ezt az eredményt öt szellemi dolgozóval érte el.
  • Együtt vezetik és birtokolják 2013 óta az Arthur Bergmann Agro Mezőgazdasági és Állatgazdálkodási Kft.-t Paulovics Ágnessel. Ő a Hunmédia Befektetési Zrt. tulajdonosaként vált ismertté azzal, hogy kivásárolta Rákosi Tamás érdekeltségeit a TV2-nek beszállító IKO Holding Kft.-ből, és csaknem egyharmados részt szerzett a másik aranybányában, a reklámidőket értékesítő Atmédia Kft.-ben. Közös, bicskei székhelyű mezőgazdasági vállalkozásuk ezekhez viszonyítva kicsinyke, tavaly 10 millió forint árbevételt és 530 ezer forint nyereséget mutatott ki. A cég saját bevallása szerint „a fizetőképesség kívánnivalót hagy maga után, az előző évihez képest javult.”
  • 2015-ben Gál tulajdonos lett egy ennél is kevesebbet produkáló tiszafüredi agrártársaságban, a Füredagro Team Kft.-ben.
  • Ezeknél fajsúlyosabb vállalkozás az Arthur Bergmann Hungary Pénzügyi Zrt., amelyben résztulajdonos és az igazgatóság tagja 2013 óta. A pénzügyi vállalkozás 1,3 milliárd forint árbevételt könyvelt el a múlt évben, a nyeresége nem érte el a 18 milliót. Idén alapított leányvállalatában, az Arthur Bergmann Alapkezelő Zrt.-ben vezérigazgató lett.
  • 2016-ban szerzett üzletrészt a IX. kerületben bejegyzett Sztár Fodrász Kft.-ben, de ennek csupán 8 millió forint volt tavaly a forgalma és 716 ezer forint nyereséget ért el.
  • Tulajdonos az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-ben, amelyet 2017 márciusban jegyeztek be. A cég tavaly szárnyalt – amint erről az mfor.hu meg is emlékezett –, vagyona az év végére 550 millió forintra, profitja 364 millió forintra hízott.

Gál Miklós céges portfóliója a topmilliárdosokéval nem vetekedhet, viszont fontos társaságokban tölt be vezető pozíciókat. Karrierje ezen a téren négy éve ível felfelé a cégnyilvántartásból is követhetően.

  • A 3A Takarékszövetkezetben igazgatósági tag már 2015 óta, de a Centrál Takarék Szövetkezet vezető testületében is benne van. A Heti Válasz korábban egyenesen a takarékszövetkezeti integráció egyik motorjának nevezte.
  • A Mészáros-birodalom egyik tagjában, a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben 2016 végén jutott szerephez, akkor a felügyelőbizottság tagja lett, és csaknem egy évig ellenőrizhette belülről Mészáros Lőrinc érdekeltségét, azután az igazgatóságba ült át.
  • A Takarék-csoporthoz és Mészáros érdekköréhez köthető Diófa Alapkezelő Zrt. igazgatósági tagja 2017 óta; az általa kezelt Torony Ingatlan Befektetési Alap vásárolta meg az egyik legnívósabb budapesti irodaházat, az Alkotás Pointot.
  • Gál igazgatósági tagja lett 2018 júliusában a takarékbanki konglomerátumba tartozó DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-nek.
  • Tavaly augusztusban pedig a Tigáz Földgázelosztó Zrt. felügyelőbizottságába ülhetett be (amely akkor még tisztán a MET gázkereskedő érdekeltsége volt, azóta megállapodtak, hogy tőkeemeléssel beszáll a Mészáros-féle Status Energy is). A testületben társa Bártfai Béla, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik