Gazdaság

Bezárja szolnoki gyárát Bige László

Napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding, vagyis az egykori Tiszamenti Vegyiművek dolgozóinak elbocsátását 

tudta meg a Népszava a tulajdonostól, Bige Lászlótól. A bezárás oka, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata megtiltotta a gyár működését bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenesség miatt. Ezzel beigazolódott, amiről a tulajdonos már korábban beszélt.

Leállíttatta a katasztrófavédelem Bige László műtrágyakirály szolnoki üzemét
Újabb látványos hatósági intézkedés Magyarország ötödik leggazdagabb vállalkozójánál.

A lap birtokába jutott határozat előírja, hogy szüntessék meg az óleumtorony szigetelése és a betonszarkofágja sérüléseit, tárják fel és javítsák ki bizonyos tartályok műszaki hibáit, illetve csökkentsék a megengedett szint negyede alá a tárolt veszélyes anyag mennyiségét. Mindezekről jelentést is kell készíteni.

Bige László a Népszavának azt mondta, hogy a határozat megállapításai egészében szabálytalanok és végrehajthatatlanok, már csak azért is, mert szerinte a felsorolt hiányosságok elhárítása veszélyes üzem, amit a határozat tilt. Ezt június 4-i válaszlevelében meg is írta a hivatalnak.

A veszélyes anyagok szintcsökkentése nem csak ellehetetleníti a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre való utasítás pedig felbujtás – véli az üzletember.

A Bige Holding vezetői hozzátették: a hatóság élet- és robbanásveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy a tiltás a már kiszerelt és kamionokra pakolt késztermékek kiszállítására is vonatkozott. Ezeket végül úgy sikerült kiszállítani, hogy külön kérték. A határozat negyedik pontjába foglalt biztonsági jelentést már elküldték, ezzel együtt kétségbe vonják a hatóság szakértőjének felkészültségét és a határozat szakmaiságát is.

Előzmények

Tavaly novemberben 300 fős különítmény szállta meg a Bige Holding szolnoki üzemét, akkor azt mondták a hatóságok, hogy a nyomozás hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folyik. Idén május végén Bigét a nyíregyházi rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki, és két napra őrizetbe vették vesztegetés gyanúja miatt.

A Népszava megkereste a katasztrófavédelem illetékes igazgatóságát is, ahol azt mondták, hogy az intézkedés azért vált szükségesség, mert ismételt hiányosságokat találtak az üzemben, és az ellenőrzés alatt is üzemzavar volt. Szerintük a veszélyes anyagokat elszállítással, valamint szabályos megsemmisítéssel csökkenteni lehet. Mint írták, a benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult, a szolnoki kormányhivatal nem indított eljárást.

A milliárdos vállalkozó szerint a dokumentum számukra végrehajthatatlan és mivel a Bige Holding anyagilag jól áll, nem lát más kiutat, mint bezárja a gyárat és kifizesse az összes tartozást a dolgozóknak, a beszállítóknak és a banknak, a kifizetések után pedig bárki viheti a gyárat. Az 1951 óta működő, 250 embert foglalkoztató gyár nyereséges és mintegy 40 országba szállít.

Oligarchák vetettek szemet Bige László 220 milliárdos birodalmára
Nem szokott jó vége lenni annak, ha egy milliárdos vállalkozónál megjelenik a versenyhivatal és a rendőrség. Bige ráadásul vagy egy évtizede Csányi Sándor ellensége.

Bigének az a meggyőződése, hogy bizonyos körök fondorlatosan, hatóságok és strómanok felhasználásával szeretnék gyakorlatilag ingyen megszerezni a vagyonát. Azt nem akarta pontosítani, hogy kire gondolt, mert egyelőre nincsenek bizonyítékai. Azt viszont különösnek tartja, hogy miközben évtizedek óta kitűnő kapcsolatban állt a hatóságokkal, a katasztrófavédelem például a gyárban is szokott gyakorlatozni, egyik pillanatról a másikra bezárási utasítást kap. Ezzel együtt további támadásokra is számít, szerinte a következő célpont a vagyonának legértékesebb tagja , a pétfürdői Nitrogénművek lehet.

Magyarország ötödik leggazdagabb embere az RTL Klubnak nemrégiben azt mondta:

Én pontosan tudom, hogy kik és mit csinálnak, de neveket nem mondhatok. A rendőrség, az ügyészség, és az állami hivatalok egy törvénytelen ügy mellett, egy ember biztatására indultak el ellenem.

Kiemelt kép: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Védelmi Kirendeltségének katasztrófavédelmi szakemberei egy gyakorlaton Szolnokon, a Bige Holding. MTI/Mészáros János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik