Gazdaság

Matolcsy mindkét fia előre látta, baj lesz rokonuk bankjával

Már arra is felkaphatta a fejét az ember, amikor kiderült, hogy Matolcsy György jegybankelnök üzleti életben aktívabb fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltsége, a Balaton Bútor Kft. éppen két héttel az előtt nyitott számlát a Gránit Banknál, hogy a Magyar Nemzeti Bank fellépett az NHB Bankkal szemben, ahol addig a számláját vezette a cég. Így aztán Matolcsy Ádám vállalkozása átvihette akár az összes pénzét a Gránithoz, kimenekítve az NHB Bankból. Pár napra rá – hivatalosan is – megroggyant az NHB, a jegybank december közepén 7 millió forintban korlátozta az egy bankszámláról felvehető összeget, és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

Idén márciusban véget ért a haláltusa: az NHB Bank bedőlt, végelszámolásba fordult a folyamat, az ügyfeleket a betétbiztosítási alap fogja kártalanítani, de csak 32 millió forint erejéig. Valószínűsíthető, hogy ha Matolcsy Ádám cége nem érezte volna meg időben, hogy lehúzza a rolót az NHB, akkor a milliárdos forgalmú vállalkozás hatalmas összeggel ragadhatott volna bent.

Most pedig rábukkantunk arra, hogy Matolcsy másik fiának, Matolcsy Máténak is működött a hatodik érzéke.

Neki két cége van, a jelentősebb, a Mém Műhely Kft. a cégbírósági adatok szerint ugyancsak december elején (6-án, egyetlen nappal testvérének cége előtt) cserélte le az addigi számlavezetőjét, az NHB-t a Gránit Bankra.

Amikor Matolcsy Máténál rákérdeztünk, miért cserélt bankot néhány nappal az előtt, hogy hivatalosan tudni lehetett volna, baj van az addigi számlavezetőjüknél, kísértetiesen hasonló választ adott, mint testvére, amikor őt faggatta január elején a bankszámlanyitását kiszúró mfor.hu. Matolcsy Máté állítása szerint azért nyitottak új banknál számlát, mert

szükségünk volt új bankszámlára és több ajánlatból ennek a banknak az ajánlatát fogadtuk el, mert ez jelentette számunkra a legjobb konstrukciót. Semmilyen összefüggésben nincs ez a döntés az NHB Bank akkori és jelenlegi piaci helyzetével.

Az mfor.hu pedig januárban azt a választ kapta Matolcsy Ádám cégétől, hogy szükségük volt egy újabb bankszámlára, és a piaci felmérés után a Gránit Banktól kaptak olyan kedvező feltételű ajánlatot, ami a legmegfelelőbb volt számukra.

Pedig korábban mindkét Matolcsy-fiú megbízott az NHB Bankban, olyannyira, hogy attól vett fel hitelt egy-egy cégük 2017 közepén, ami hozzásegítette őket egy-egy értékes villához egymástól pár száz méterre, a Rózsadomb szélén. Akkor kénytelenek voltak elismerni, hogy apjuk annak a nagyjából 500 négyzetméteres, háromszintes luxusvillának egy részét használja, amelyet 430 millió forintért hirdetett meg a korábbi tulajdonos, és amelyet Ádám cége vásárolt meg, úgy fest, 100 milliót lealkudva az árból.

Matolcsy Máté pedig a Mém Műhely Kft.-n keresztül tudott közel 140 millió forintért megvenni egy, a 179 négyzetméteres lakórészen felül wellness részleget, billiárdtermet, háromállásos garázst is magába foglaló impozáns ingatlant.

Villa után kastély: 200 méteren belül közel 600 milliós Matolcsy-vagyon
A másik Matolcsy-fiú is a cégén keresztül szerzett egy ingatlant a Rózsadomb szélén, és ugyanúgy Matolcsy unokatestvérének a bankja adott rá hitelt, mint testvérének.

Érthetővé teszi, miért a most bedőlt NHB Bankhoz fordultak két éve, hogy az unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége.

Hirtelen megtáltosodott a Mém Műhely

Történt még egy érdekes fejlemény a Mém Műhely Kft.-vel. Az addig fékezett habzást mutató mikrovállalkozás tavaly begyújtotta a rakétákat, forgalma két nagyságrenddel megnőtt a korábbi években jellemző összeghez képest, és az addig inkább veszteséget termelő cég hatalmas nyereséget produkált. Az elmúlt években 7 millió forint körül ingadozott a forgalma, a napokban leadott beszámoló tanúsága szerint azonban 2018-ban 123 millió forintra duzzadt az árbevétel, az adózott profit pedig 85 millió forintot tett ki. A versenyszektorban kivételesnek számító ugrást ráadásul úgy érte el a nagyobbik Matolcsy-fiú vállalkozása, hogy nem nőtt a dolgozóinak a létszáma. A korábbi években is három alkalmazottal működött a cég, és tavaly is.

Matolcsy Máté válasza nem sok támpontot ad arra vonatkozóan, hogyan sikerült ezt véghez vinni. Amikor rákérdeztünk, hogy mely tevékenységeknek köszönhető a cég életében példátlan szárnyalás, azt válaszolta, a vállalkozás több tevékenységet is végez, leginkább társadalomtudományi kérdésekkel foglalkozik, de több területen is dolgoznak a gazdasági, a telekommunikációs és az ipari szektort is érintve. A bevétel így nem egy tevékenységből származik: szakmai, tudományos és műszaki tevékenységekből áll össze, de volt olyan forrásból is bevételük, amely a kommunikációs iparból érkezett.

Annyi mindenesetre látszik a rövid kiegészítő mellékletből, hogy a 140 milliós villa megvásárlásához felvett 90 millió forintos hitel nagy részét előtörlesztette tavaly Matolcsy Máté cége. A hosszú lejáratú kötelezettségek során már csak 28 millió forintot tüntetnek fel.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a tulajdonossal, vagyis a jegybankelnök fiával szemben 56 millió forint kötelezettséget tüntet fel a cég. Ez két dolgot takarhat. Vagy azt, hogy osztalékelőleg fizetésére készül a cég, vagy azt, hogy Matolcsy Máté tagi hitelt nyújtott a cégének. Az utóbbi származhatott akár abból, hogy – amint tavaly célzott rá – egy másik, magántulajdonában álló ingatlanát eladta, és a vételárat használta fel később, hogy előtörlessze a Mém Műhely az NHB-s hitelt.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik