Gazdaság

Áder senkit nem érdekelt, engedély nélkül bontották le a margitszigeti teniszstadiont

  • 2017 júniusában derült ki a Magyar Közlönyből, hogy a kormány zöld jelzést és 10 milliárd forintot ad a régóta tervezett margitszigeti teniszközpont megépítéséhez.
  • 2018. február 20-án egyetlen nap alatt verték át az Országgyűlésen a Magyar Tenisz Szövetséget vezető fideszes Szűcs Lajos előterjesztését a Hungarian Open ATP World Tour tenisztornához szükséges létesítmény megépítése érdekében. A javaslat szerint a régi stadion bontásához a kivitelezőnek nem kellett engedélyt kérnie.
  • Igen ám, de Áder János köztársasági elnök március 1-jén visszadobta a törvényt megfontolásra. A javaslatból pedig azóta sem lett törvény.
  • Mindez senkit sem érdekelt: az UTE stadiont engedély nélkül bontották le tavaly májusban.

Engedély nélkül bontották le az UTE egykori, Margitszigeten lévő teniszstadionját, ezért az V. kerületi kormányhivatal  bírságot szabott ki az építtető Nemzeti Sportközpontokkal szemben. A bontást a kormányhivatal tudomásul vette, hiszen az eredeti állapotot nem lehet visszaállítani — tudta meg a 24.hu.

Szerettünk volna tisztábban látni az ügyben, ezért a vonatkozó dokumentumokért közérdekű adatigényléssel fordultunk a Nemzeti Sportközpontokhoz. Kérésünket arra hivatkozva utasították el, hogy a kért papírok döntés-előkészítést szolgálnak. A kínos ügyben a tulajdonosi jogokat gyakorló fővárosi önkormányzatot is megkerestük, a kommunikációs osztály hetekig lebegtette a válaszadást, majd egyetlen sort sem küldött. Pedig a fővárosi önkormányzat korábban vizsgálatot ígért a fakivágások ügyében.

Vonakodásuk bizonyos szempontból logikus:

a NER-közeli cégre bízott méregdrága, engedély nélküli bontás értelmetlen volt, a letarolt terület azóta is üresen áll.

Fotó: Marjai János / 24.hu

 

Tiborcz üzlettársa a szerencsés

A bontást 198 millió forintért a Paár Attila cége, a WHB Kft. végezte el. Paár korábban nagy szívességet tett a miniszterelnök vejének: az európai uniós csalás elleni hivatal célkeresztjébe került Elios Zrt.-ből kivásárolta Tiborcz István érdekeltségét. A WHB a Várkert Bazár felújításával lett országosan ismert, majd 2017-ben kiderült, hogy Paár Attila is érintett lehet a Pollack Mihály téri mélygarázsmutyiban, amivel valakik 2 milliárd forintot rakhattak zsebre.

 

Az éppen a Forma-1 monacói futamára induló Paár Attilát 2017 májusában Tiborcz társaságában, a Mészáros Lőrinc által bérelt luxus-magánrepülőgép környékén fényképezte le a Hír TV Célpont című műsorának stábja. A Forbes szerint Paár Magyarország 43. leggazdagabb embere, vagyonát 25,5 milliárd forintra becsülik.

A stadiont lóhalálában bontották le tavaly májusban, hogy a helyére egy új, jóval nagyobb, 26 méter magas teniszstadiont építsenek. A nyakló nélküli favágásról a hvg.hu készített képeket, a portál ekkor meg is kereste a fővárosi önkormányzatot, hogy magyarázatot kérjen a fairtásra. Tarlós István hivatala azt állította: a régi épületek elbontásához adtak hozzájárulást, a favágáshoz és az új épület előkészítési munkálataihoz nem, ezért eljárást indítanak az ügyben. Az azonban csak most derült ki, hogy a bontási engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulás ugyan valóban a Nemzeti Sportközpontok zsebében lehetett, de a bontási engedély kiadását már nem várták meg és ráengedték a területre a WHB Kft.-t. A cég 198 millió forintért végezte el a munkálatokat.

Márpedig a bontást engedélyeztetni kellett volna, ugyanis azt a törvényt, amit tavaly februárban egyetlen nap alatt toltak át az Országgyűlésen, és amely felmentést adott volna Nemzeti Sportközpontoknak a bontási engedélyeztetés alól, Áder János visszaküldte megfontolásra, és a javaslatból azóta sem lett törvény. Az indítvány az idő szűkösségére hivatkozva komoly engedményeket adott volna, ha törvényként kihirdetik:

  • Lehetővé tette volna a rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazását a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzésekben.
  • A bontást, a földmunkát, a mélyalapozást és az alaplemez-készítést építési engedély nélkül, illetve a bontás tudomásulvétele nélkül elvégezhették volna.
  • Az új épület és az ideiglenes lelátók tekintetében nem kellet volna figyelembe venni a fővárosi önkormányzati rendeleteknek a parkolás rendjére, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait.

Az egyébként hosszú ideje használaton kívüli, romos stadion így nézett ki az illegális bontás előtt:

Kép: Google Earth

Így néz ki most. Kollégánk képein óriási tájsebként terül el a Margitszigeten az egykor szinte teljesen zöld terület:

Fotó: Marjai János / 24.hu

Tavaly alapos cikkben mutattuk be, hogy bár komoly a kormányzati szándék nagy nemzetközi tenisztornák megrendezésére, Magyarországnak nincs egyetlen olyan tenisz(center)pályája sem, amelyik megfelelne a Davis-kupa világcsoportjára és az ATP250-es teniszversenyekre vonatkozó előírásoknak. A Magyar Tenisz Szövetség ezért a legpazarlóbb megoldást választotta: százmilliókért építtetett mindössze napokig álló, ideiglenes teniszstadionokat.

Őrült összegek mennek el pár napig álló teniszstadionokra
Így kerül a 10 milliárd forint körüli összegre tervezett margitszigeti teniszstadion már az első kapavágás előtt több mint két milliárdba.

Az Állami Számvevőszék tavaly fejezte be a Nemzeti Sportközpontok 2012 és 2016 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodási szabályszerűségének, továbbá a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzését. Megállapították, hogy a Nemzeti Sportközpontok belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételei, illetve hogy

a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. Az ÁSZ szerint a beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

Súlyos szabálytalanságokat találtak a Nemzeti Sportközpontok ellenőrzésekor
Átláthatatlan gazdálkodás a közpénzzel, a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont döntés-előkészítése sem volt megfelelő.

ATP250-es torna az idén áprilisban is lesz Budapesten, a helyszín ezúttal az elmúlt években megszokott Kopaszi-gát helyett a XI. kerületben, a Kánai út 2. szám alatt található Sport11 Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont lesz. A szükséges fejlesztésekhez 370 millió forint támogatást biztosít az állam, de ezt nem a Magyar Tenisz Szövetség vezetése költheti el, az építtető a Nemzeti Sportközpontok lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik