Gazdaság

Törés a nyugdíjasok és az Orbán-kormány között? Nagyobb nyugdíjemelést kérnek

Szokatlan közleményt adtak ki nyugdíjas szervezetek (az ő képviseletükben a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület adta ki a dokumentumot egészen pontosan). Az Orbán-kormány, főként választások előtt, Erzsébet-utalványokkal vagy nyugdíjkiegészítéssel igyekezett kedveskedni a nyugdíjasoknak, tán a szavazataikra is hajtani, és a kormánypártok burgonya- meg sonkaosztást is szerveztek, de úgy fest, a nyugdíjasoknak egyre inkább kezd elegük lenni abból, hogy a dráguló termékeket, árukat és szolgáltatásokat nehezen tudja sok nyugdíjas kifizetni, nagyobb nyugdíjemelést szeretnének.

Tíz éve, hogy megváltozott az a képlet, amely alapján kiszámolják a nyugdíjemelés éves mértékét. Addig az országos béremelési ütem is beleszámított, azóta csak a várható infláció (vagyis hogy átlagosan mennyivel nőnek az áruk, szolgáltatások árai). Így most kisebb ütemben nőnek a nyugdíjak, mintha valamennyire figyelembe vennék a száguló béremeléseket is. A kormány mindig azzal a retorikával próbálja leszerelni a több pénzt kérő nyugdíjas szervezeteket, hogy megvédik a nyugdíjak értékállóságát. Ez igaz is, csak épp a nyugdíjasok relatív pozíciója változik a cégeknél, államnál dolgozókkal szemben, mert utóbbiak bére sokkal nagyobb ütemben emelkedik, mint a nyugdíjak.

A minap volt egy találkozó az Országos Nyugdíjas Parlament és az Emberi Erőforrás Minisztérium illetékesei között. Erről kiadtak most egy közleményt az MTI-ben, mely szerint Juhász László (MaSZSZ Nyugdíjas Tagozata Elnöke) tolmácsolta – az Országos Nyugdíjas Parlament III. ülése határozatának megfelelően –

a jelenlegi nyugdíjemelési gyakorlat megváltoztatásának szükségességét úgy, hogy a jövőben a nyugdíjemeléskor a tervezett fogyasztói áremelkedésen túl a tervezett bruttó bérkiáramlás mértékét is vegyék figyelembe.

És még egy érdekes fejleményről tanúskodik a közlemény:

a kormány a nyugdíjrendszer esetleges átalakításán gondolkodik.

Dr. Beneda Attila (EMMI Helyettes államtitkára) tájékoztatást adott arról, hogy a Kormány háttérintézményeiben tervező munka folyik a nyugdíjrendszer jövőbeni átalakításának lehetőségeiről.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik