Gazdaság nyugdíj
Cute little baby toddler girl and handsome senior grandfather painting with colorful pencils at home. Grandchild and man having fun together. Family and generation in love.

Ennyi pluszt jelenthet a gyereknevelés a nyugdíjban

Korábban a témában:

Úgy látszik, nem tett le a kormány arról, hogy a gyerekvállalást figyelembe vegyék a nyugdíj megállapításánál. Most a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjába csempészték bele a részleteiben nem túl kidolgozott elgondolást:

Az induló nyugdíj összegének megállapításakor a felnevelt gyermekek számának figyelembevétele: Azt javasoljuk, hogy a felnevelt gyermekek száma alapján kapjanak a szülők egy bizonyos mértékű nyugdíjkiegészítést. A nyugdíj-kiegészítés lehet fix összegű, a nyugdíj százalékában megállapított mértékű vagy a gyermek keresetének százalékában meghatározott összegű. Franciaországban például a három vagy több gyermeket felnevelő anyák 10 százalékos nyugdíjnövelést kapnak. A gyermekek bruttó béréhez kötött nyugdíjkiegészítés azon gyermekek után járna, akik munkát vállalnak Magyarországon, ami a munkaerőpiac fehéredéséhez (a tényleges munkabér alapján megvalósuló adó- és járulékfizetésre való ösztönzés által) és a külföldön dolgozó munkavállalók hazatéréséhez is hozzájárulhat. A bruttó béren alapuló kiegészítés azt is figyelembe veszi, hogy a gyermekek felsőfokú végzettségének megszerzése a szülők számára jellemzően többletköltséget jelent, és a magasabban képzett munkavállalók általában véve nagyobb összegű járulékfizetéssel gyarapítják a nyugdíjkasszát. A gyermeket nevelő szülőket pedig hosszú távon arra ösztönözheti, hogy minél több erőforrást allokáljanak gyermekeik oktatására, mivel az ahhoz társuló magasabb hozadékból nemcsak az állam, hanem a család is részesül.

Simonovits András nyugdíjszakértő az ÉS-ben fejtette ki, hogy miért nem támogatja a gyerekszámhoz kötődő nyugdíjat.

2012 óta amúgy többször felmerült a példa nélküli, gyerekszámtól függő nyugdíj ötlete, de most legalább nem arról van szó, hogy a nyugdíj 40-20 százalékos megvonásával büntetnék a gyermekteleneket, illetve az egygyermekeseket. Ugyanakkor az ő nyugdíjuk mégiscsak kevesebb lesz azokénál, akik gyerekeket vállaltak.

A mostani tervből alapvető dolgok nem derülnek ki, mindenekelőtt az, hogy hány gyerektől járna a nyugdíj-kiegészítés, és hogy mennyi lenne. Annak alapján, hogy többesszámot használnak (gyerekek), valószínűleg egy gyermek felnevelésével nem számíthat majd kiegészítésre az idős szülő. Talán nem véletlenül került elő hivatkozásként a francia példa, lehet, hogy nálunk is legalább három gyerek kell majd ahhoz, hogy 10 százalék nyugdíj-kiegészítést kapjon az anya. Az viszont világos, hogy ha külföldre megy szerencsét próbálni a gyermek, akkor a szülő lesheti a nyugdíj-kiegészítést. Akkor is, ha felneveltje valamilyen okból nem dolgozik, mondjuk, mert beteg. Említik a felsőfokú végzettséget, ami azt sugallja, mintha csak ezek a gyerekek érnének nyugdíj-kiegészítést. Rengeteg tehát a kérdőjel.

Mennyit nyerhet a szülő?

Becslésekre hivatkozva azt is írják a jegybank programalkotói, hogy a szülők egy átlagos iskolai végzettségű, 21 éves gyermek felnevelésére 10 millió forintot költenek a keresetükből, és összesen további 9 millió forintra becsülhető a munkaráfordításuk, amihez körülbelül 13 millió forint állami támogatás társul. Ez összesen 32 millió forint/gyermek, 96 millió forint/három gyermek. Amiből 19*3 millió forint, azaz 57 millió forint a szülők „befektetése”.

Ha az átlagnyugdíj (januárban 134,9 ezer forint volt) mellé 10 százalék pluszt kap az anya (bár arra nem tér ki a program, hogy az anya vagy mindkét szülő), akkor az havi 13 500 ezer forint, évi  162 ezer. Kétségtelenül segítség. Ahhoz azonban,

hogy a gyerekek nevelésébe fektetett pénz és energia megtérüljön a nyugdíjon keresztül, 352 évig kellene nyugdíjban lennie az anyának. 

Sőt, mivel a nők nyugdíja átlagban 15 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké, a háromgyermekes anyák pedig átlagosan 22 százalékkal alacsonyabb induló nyugdíjat kapnak, mint a gyermekteleneknek, még hosszabb ideig.

Más oldalról közelítve a kérdést: az anyának legalább 1,58 millió forintos nyugdíja és harminc év nyugdíjban töltött ideje kellene ahhoz, hogy a három gyermek nevelésébe feccölt 57 millió forint visszajöjjön a nyugdíj-kiegészítéssel. Vagyis a milliós nyugdíjasok egyre bővülő elitkörébe kellene hogy tartozzon.

Persze a tervezet nem arról szól, hogy minden költséget megtérítenének a nyugdíjon keresztül.

Tegyük fel, az anya harminc évet tölt átlagnyugdíjban – ekkor összesen mintegy 4,9 millió forinttal „gazdagodhat”. Ha peches, és a gyereke úgy dönt, hogy külföldre megy, vagy valamiért nem tud dolgozni, akkor viszont bukta az összeget. Akkor is, ha nem éri meg a nyugdíjkorhatárt. Pedig ő akkor is megtette a magáét, hiszen felnevelte a gyerekeit.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.