Gazdaság

Nem hat a megfélemlítés, egyre többen lépnek be a Suzukinál az új szakszervezetbe

Bő egy hét alatt legalább az ötszörösére duzzadt a Magyar Suzuki Zrt.-nél létrehozott új szakszervezet taglétszáma – tudta meg a 24.hu László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől. (Az esztergomi gyárban létrehozott szakszervezet a Vasasnak a helyi alapszervezeteként alakult meg.) Február 7-én 42-en alapították meg az érdekvédelmi szervezetet, és a cég drasztikus lépése – másnap az amúgy munkajogi védettsége élvező alapszervezeti vezetőt azonnali hatállyal kirúgták – ahelyett, hogy elbizonytalanította volna a munkásokat, még elszántabbá tette őket.

László elmondása szerint naponta 20-30 Suzuki-dolgozó kéri a felvételét az új szakszervezetbe, amelynek taglétszáma már túllépte a kétszázat.

Így már eléri a cégnél alkalmazottak durván egytizedét.

A Suzuki láthatóan erőfeszítéseket tesz, hogy harmadszor is megfojtsa a formálódó alkalmazotti csoportosulást, szervezkedést.

Harmadszor fojtja el a Suzuki a melósok szervezkedését
A 26 éve működő Suzuki-gyár régóta ugyanazt a stratégiát követi: eltávolítja a szakszervezeti vezetőket, akik bár az eddigi esetekben megnyerték a pert, mire visszavették őket állásukba, addigra meggyengült az érdekképviselet. Az esztergomi gyárból most az alakulóban lévő szakszervezet vezetőjét küldték el úgy, hogy 14 évig nem volt panasz a munkájára.

Hiába értesítette a Vasas és az új szakszervezet a cég vezetését a szakszervezet megalakításáról, és kért időpontot arra, hogy üljenek le egy megbeszélésre a felek, a cégtől nem érkezett válasz – mondta László. A Vasas vezetése pár napon belül dönt arról, hogy milyen további lépésekre szánja el magát, a cég elzárkózó magatartását nem akarják annyiban hagyni.

A szakszervezeti vezetők szerint szabálytalanul kirúgott alapszervezeti titkár alighanem munkaügyi perre megy a céggel. Ez nem befolyásolja azt, hogy – mivel megválasztották – ő az alapszervezet vezetője, ilyen minőségében pedig be is mehet a céghez, nem korlátozhatják a belépését az üzem területére.

Két helyettesét László szerint nem fenyegették meg, nem is távolították el. Ugyan több munkás is beszámolt a Vasasnak, hogy – ahogyan a Mérce megírta – feletteseik közül voltak, akik azzal próbálták elbizonytalanítani a felbátorodó alkalmazottakat, hogy kilátásba helyezték, aki belép a szakszervezetbe, az mehet isten hírével, László szerint nincs félnivalójuk a dolgozóknak.

A szakszervezet ugyanis nem adja ki a listát, hogy kik léptek be, tehát nem lehet tudomása a Suzuki vezetésének, hogy ki lett szakszervezeti tag.

Kiemelt kép: Szerelők egy személygépkocsi karosszériáját szerelik össze a Suzuki esztergomi gyárában. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik