Gazdaság

Kötelező borravalót javasol a szállodaszövetség

A munkaerőhiány már menedzseri szinten is fenyegeti a turizmust.

8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését szorgalmazza a vendéglátásban a szállodaszövetség – írja a Világgazdaság.

A jövő évi adótervezetből kimaradt a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfájának csökkentése, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége azonban tovább lobbizik, 5 százalékos áfát és 1 százalék marketing-hozzájárulást javasolnak.

A szövetség alelnöke, Flesch Tamás a Turizmus és profit 2017 konferencián elmondta: a turizmus legnagyobb gondja a munkaerőhiány, ami már menedzseri szinten is fenyeget, a dolgozókat csak komoly bérfejlesztéssel lehet megtartani. Eközben három-négy éven belül Budapesten 2-3 ezer új szállodai szobát nyitnak, ami negatív árversenyt indíthat.

Flesch megjegyezte: az Airbnb-hez kapcsolódott több ezer budapesti lakás már 40 százalékos kapacitásbővülést jelent, de ezt nem tiltani szeretnék, hanem egyértelmű szabályozást várnak. A rövid távú lakáskiadás már komoly takarítói, értékesítői és menedzseri kapacitást is elvon a szállodáktól, ami jelzi, hogy folyamatosan nő a jelentősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik