Gazdaság

Törökország miatt eltűnhet a mogyorós csoki a boltokból

Már most is egyre kevesebb a mogyorós csokoládé a polcokon, nem véletlenül. A Magyar Nemzet arról ír, hogy sok helyen már most sem kapni pörkölt mogyorót, az alapanyagért nagy a versenyfutás, a mandulánál és a pisztáciánál is drágább már a mogyoró.

Az eredetvédett piemonti ára már most az egekben, itthon viszonylag kevés fogy belőle a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója és elnöke, Molnár B. Tamás szerint, így egészmogyorós csokit alig találni.

A törökmogyoró világtermésének 80 százalékát Törökország adja, el lehet képzelni, hogy ennek a monopolhelyzetnek mi a következménye, mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Az áremelést sokszor azzal magyarázzák, hogy a termés elfagyott, ami igaz lehet, de a magas árhoz az is hozzájárul, hogy azt a török állam is erősen szabályozza, a kilónkénti 8 dollártól egészen a 15 dollárig mehet.

A második legnagyobb mogyorótermesztő Olaszország, amely a világtermelésnek mintegy 12 százalékát adja, de náluk még magasabb az ár.

Mogyoró Magyarországon is van, Szegeden például, de elenyésző a mennyiség, a fagy pedig komoly veszély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik