A júniusi ipari termeléssel nehéz lenne dicsekedni

Ipari termelés: a közúti gépjárműgyártás teljesítménye, valamint az ipar exportja és a belföldi értékesítése is csökkent. AZért voltak jól teljesítő ágazatok is!

Örömre is van ok

2016 júniusában az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a KSH második becslése szerint (elsőre is így becsültek). A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

2016 első hat hónapjában a termelés 2,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2016. júniusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,4 százalékkal csökkent. Májusban egyébként még 9,2 százalékos növekedést mért a KSH éves szinten, de az előző hónaphoz képest akkor is csökkenés volt, 0,7 százalékos.

Az ipari export volumene 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alág közül a 38 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 2,4 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhetedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 9,9 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 4,1 százalékkal csökkent, ezen belül a feldolgozóiparé 0,6%-kal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 0,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,2 százalékkal emelkedett, míg a csekély súlyú bányászaté 5,3 százalékkal visszaesett 2015 júniusához viszonyítva.

Részletek

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül a termelés háromban csökkent, a többiben 0,7 és 19,7% közötti mértékben emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,6 százalékkal csökkent, ezen belül az új belföldi rendeléseké 1,9 százalékkal nőtt, míg az új exportrendeléseké 3,3 százalékkal visszaesett 2015 azonos hónapjához képest. Az összes rendelésállomány 5,0 százalékkal meghaladta a 2015. júniusit.

2016. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest az összes értékesítés 66 százalékát adó külpiaci eladások volumene 2,6 százalékkal nőtt, a 34 százalékát képviselő hazai értékesítésé 1,4 százalékkal csökkent.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,2 százalékos mérséklődése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,9 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés Nyugat-Dunántúlon (3,6%) és Közép-Magyarországon (2,3%) csökkent. A többi régióban 0,7 és 16,7% közötti volumennövekedést regisztrált a KSH, a legnagyobbat Dél-Dunántúlon.