Gazdaság

Ennyit hozott a reklámadó

reklam(1)(210x140).jpg (reklám, rágógumi, )
reklam(1)(210x140).jpg (reklám, rágógumi, )

Januártól a hirdető nemcsak akkor mentesül az adózás alól, ha havi 2,5 millió alatt van a havi reklámköltsége, elég igazolást kérni.

A reklámok megrendelői 2014-ben átlagosan havi 28,4 millió forintot fizettek be, és 29 adózó nyújtott be ezzel kapcsolatos bevallást egy átlagos hónapban – tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

A lap pénteki cikke szerint a reklámokat megrendelők így a tavalyi törtévben egyenként átlagosan havi egymillió forintot utaltak az adóhatóság számlájára.

A reklámadó eredetileg a reklámot közzétevő médiumot terhelte, azonban egy módosítás miatt eddig azoknak is fizetniük kellett bizonyos esetekben, akik a hirdetést megrendelték – emlékeztet az újság.

A megrendelőknek tavaly ősszel kellett először bevallást készíteniük arról, hogy nettó reklámköltségük meghaladja-e havi szinten a 2,5 millió forintot (az e feletti részt 20 százalékos adó terheli).

A tavaly augusztusban életbe lépett, reklámadóról szóló törvény értelmében a kötelezettség alól csak az mentesült, aki megkapta a közzétevő nyilatkozatát arról, hogy az adott médium befizette a reklámadót a hirdetése után. Aki kért, de nem kapott ilyen igazolást, annak be kellett fizetnie az adót.

A jogszabály januártól úgy változott, hogy a hirdető már akkor is mentesül az adózás alól, ha bizonyítani tudja, hogy kérte a dokumentumot. Erre a megrendelőknek a számla kézhezvételétől számított soron következő hónap huszadik napjáig van lehetőségük – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik