Gazdaság

Emelni kell az ekhós béreket

Az elvárt béremelés az ekhós bérekre is vonatkozik.

Az elvárt béremelés azokra a dolgozókra is értelmezhető, akik részben az általános szabályok szerint kapják bérüket, részben ekhós bért kapnak egyazon munkáltatótól – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium bérkompenzációs ügyfélszolgálatának lapunk kérdésére adott válaszából.

A 2011-es bérszámításnál az ekhós bért is figyelembe kell venni, hiszen annak nagysága, és nem a közteherfizetés módja számít. Ha tehát ez kevesebb 216 806 forintnál, akkor a bért emelni kell – írta válaszában az ügyfélszolgálat.

Az elvárt béremeléshez részben szankciók, részben ösztönzők társulnak. A büntetés elkerüléséhez (hogy a cég továbbra is indulhasson közbeszerzéseken, s hozzájuthasson állami, s EU-s pénzekhez) a béremeléseket negyedrészben a béren kívüli juttatásokkal is meg lehet oldani, s elegendő a dolgozók kétharmadánál az elvárt béremelést végrehajtani. Ha a cég a béremelésekhez nyújtott állami adókedvezményt is igénybe kívánja venni, akkor minden dolgozójánál meg kell emelnie a bért az elvárt mértékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik