Gazdaság

Bóvli lett az ország

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's. Elemzők szerint teljes gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség.

A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról egy fokozattal “Ba1”-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody’s indoklása szerint növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira.

A hitelminősítő szerint emellett Magyarország “egyre fogékonyabb az eseménykockázatokra” a magas államadósság-teher, a külföldi befektetőktől való erőteljes függés és a jelentős finanszírozási igények miatt, miközben erősödik a külső piaci volatilitás is.

Magyarország államadós-besorolása a másik két nagy hitelminősítőnél – Standard & Poor’s, Fitch Ratings – továbbra is a befektetési ajánlású sávban, annak alsó szélén van, egyaránt “BBB mínusz” osztályzattal. Az S&P néhány órával a Moody’s csütörtök éjjeli bejelentése előtt tett utalást arra, hogy valószínűleg február végéig dönt a magyar adósosztályzatról, az IMF/EU-tárgyalások esélyeinek értékelése után.


A Moody’s székháza New Yorkban

Fordulatra van szükség

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője kommentárjában kiemeli, hogy a Moody’s csütörtöki döntése a piaci várakozásoknál kissé korábban érkezett, de a hír önmagában nem meglepő – olvasható a Portfolio.hu oldalon. A szakértő kiemeli, hogy a hitelminősítő megtartotta a negatív kilátást a magyar adósbesoroláshoz, ami azt bizonyítja, hogy a besorolás kilátása egyértelműen a költségvetés fenntarthatóságától függ.

A Nomura elemzője úgy értelmezi a Moody’s közleményét, hogy – mivel a növekedési várakozások innen már csak lefelé mehetnek – egy teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy Magyarország elkerülje az újabb leminősítéseket és stabilizálja adósbesorolását. 

Későn jött az IMF-bejelentés?

A legtöbb piaci szereplő azt feltételezte, hogy az IMF-megállapodás múlt heti bejelentése azt szolgálta, hogy a kormány megelőzze a leminősítéseket. De úgy tűnik, hogy már túl késő volt – nyilatkozta a Reutersnek Charles Robertson, a Renaissance Capital közgazdásza. A leminősítés ösztönözni fogja a reformok végrehajtását Magyarországon, amelyek újra visszaemelhetik az ország adósbesorolását a befektetési kategóriába. A legjobb lépés egy EKB/IMF segítségnyújtás lenne – írja a Portfolio.hu.

Charles Robertson hozzátette: a Moody’s leminősítése ugyan nem volt váratlan, csak az időzítése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik