Gazdaság

Itt a megszorítások listája

A költségvetési törvényjavaslat a már ismerteken kívül is tartalmaz különbözõ megszorításokat. Íme a 2,5 százalékos (GDP-arányos) hiánycél betartását szolgáló kormányzati intézkedések. A kormányzat legnagyobb szövetségese a megszorításokban, az "államadósság elleni háborúban" a pénzromlás, amelyet a kormány 4,2, a jegybank 4,7 százalékosnak prognosztizál jövõre.

– Megmarad a bérbefagyasztás a közszférában, nem emelkednek az illetmények, „de az alacsony keresetû munkavállalóknál megmarad az adójóváírás fokozatos szûkítését ellensúlyozó bérkompenzáció”.

– Befagyasztva marad – a várható magas infláció ellenére – gyakorlatilag minden szociális támogatás. A családi pótlék, az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az életkezdési támogatás, továbbá a pénzbeli gyermekvédelmi támogatások összege 2012-ben nem emelkedik. A jövedelempótló és jövedelemkiegészítõ ellátások sem.

– Befagyasztják a korhatár alatti nyugdíjak túlnyomó részét – legalábbis nehéz másképp értelmezni a javaslat indoklásának szövegét. A korhatár alatti nyugdíjak átkerültek a nyugdíjalapból egy újonnan létrehozott „Nemzeti Szociálpolitikai Alapba”. „A szolgálati ellátást, a korkedvezményes ellátást és az elõrehozott öregségi (…) ellátások tervezése a 2011. évi várható kiadásokra, a létszámban bekövetkezõ változások figyelembevételével történt” – írja az indoklás, és szó sem esik az inflációról. A mezõgazdasági járadék és a bányászok korengedményes nyugdíja, továbbá a szénjárandóság kiegészítése növekedhet az öregségi nyugdíj (a tervezett infláció, 4,2 százalék) mértékében.

– Jelentõs létszámleépítések lesznek a kormány irányítása alá tartozó intézményeknél.

– Nõ a személyi jövedelemadó teher. A tervezett adóbevétel 13,8 százalékkal nagyobb az idénre tervezettnél. Az adóváltozások a kormányzat számításai szerint jövõre összességében 109,3 milliárd forint költségvetési bevétel-növekedést eredményezhetnek.

– Csökkennek az ártámogatások: a gyógyszerkassza állami ráfordításai jelentõsen mérséklõdnek. Csökken a közösségi közlekedése ártámogatása is, aminek következtében szûkülnek majd az utazási kedvezmények.

– Az áfa – mint már bejelentették – 27 százalékos lesz, a vállalkozásoknak viszont jó hír lehet, hogy megszûnik a személygépjármûvek bérlete utáni áfa levonhatóságának tilalma.

– A regisztrációs adót átalakítják, ettõl a kormány reményei szerint 20,7%-kal nõnének az adónembõl befolyó bevételek.

– Több bevételre számít a kormány a gépjármûvek átírási illetékrendszerének átszabásából is.

– A cégautóadó átalakítása 17,9 milliárd forinttal hozhat majd többet.

– A szigorúbbá vált játékadótól 2012-ben 82,4 milliárd forint bevételt remél a kormány.

– A munkavállalói járulék 1 százalékponttal emelkedik.

– Szélesedik az egyéni és társas vállalkozók járulékalapja (a korábbi nyilatkozatok a minimálbér másfélszeresérõl szóltak).

– Új adónem lesz – és ez nem vicc – a baleseti adó. Nem is keveset, 27 milliárd forint bevételt várnak tõle. Ezt a biztosítók fizetik majd, amelyet ráterhelhetnek majd kétbalkezes autós ügyfeleikre.

– A népegészségügyi adó, ismertebb nevén a „hamburgeradó”, amely épp a hamburgerekre nem vonatkozik – a kormány szerint 30 milliárd forintot hozhat.

– A jövedéki adó már megszavazott, többlépcsõs emelkedése is segít majd a büdzsét egyenesben tartani.

– A reprezentáció és üzleti ajándékozás szja-mentessége megszûnik, de kikerül a társasági adó hatálya alól.

– Ugyancsak a cégeket érinti kellemetlenül, hogy szigorodnak a veszteségelhatárolás szabályai. 2012-tõl az elhatárolt veszteség az adóalap 50%-áig lesz felhasználható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik