New Yorkot továbbra is az euróövezeti bizonytalanság befolyásolja

A jövő héten is elsősorban az euróövezeti országok államadósságával kapcsolatos hírek alakítják majd a New York-i értéktőzsde trendjét - vélték elemzők.

Háromnapi lejtmenet után pénteken már nőttek a tőzsdemutatók, mert a befektetők vásárolni kezdték a leginkább elvérzett részvényeket, így a banki papírokat. Ennek ellenére az irányadó tőzsdemutatók közül a DJIA és az S&P 500-as index mintegy négy százalékkal, a Nasdaq pedig öt százalékkal zuhant a múlt héten.

A szakértők úgy vélik, hogy a jövő héten továbbra is az euróövezeti hírek befolyásolják a tőzsdemenetet. Remény van azonban arra, hogy ezt ellensúlyozza majd néhány amerikai makrogazdasági adat – feltéve persze, ha azok a szakértői várakozásoknak megfelelően kedvezőek lesznek -, illetve az a befektetői vélekedés, hogy túl alacsonyra süllyedtek a részvényárak és ennek a hatására folytatódik a pénteken megkezdődött vásárlás.

A hét egyik legnagyobb figyelemmel kísért adata egy heti szám lesz, amely arról szól, hogy miként alakult a munkanélküli segélyt először kérők száma az Egyesült Államokban. A május 14-én záródott héten nagy meglepetésre nőtt a segélykérők száma az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölt adata szerint, amire április eleje óta nem volt példa.

A jövő héten hétfőn ismertetik a meglévő, szerdán pedig az új lakóingatlan eladási adatot. A szakértők bizakodóak, növekedésre számítanak.

Az amerikai kormány csütörtökön hozza nyilvánosságra az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) alakulására vonatkozó első felülvizsgált adatot. Az első becslés 3,2 százalékos növekedésről szólt, a szakértők szerint a felülvizsgált adat nagyobb, 3,4 százalékos gazdaságnövekedésről szól majd.

Címkék: new yorktőzsde