A tumorsejtek „puhábbak” az egészségeseknél

- állítják amerikai kutatók, akik atomerő-mikroszkóppal mérik meg a parányok keménységét.

A tudósok eredményeik alapján új diagnosztikai módszert fejlesztenek.

Sebragasztót fejlesztenek német kutatók
a sebek, erek összevarrásához ma használatos sebészeti fonalak és kapcsok helyettesítésére. A szövetbarát anyag fél perc alatt UV-fény hatására köt meg. Az orvosok elsőként implantátumok rögzítésére használnák az új ragasztót.

A vulkánkitöréseknek az éghajlatra gyakorolt hatását
naplementét ábrázoló, XIX. századi festmények elemzésével próbálják megérteni görög klímakutatók. Szerintük ugyanis a kitörések során a levegőbe kerülő gázok különösen színes naplementéket eredményezhetnek, amit a korabeli festők megörökíthettek.

A válás környezetszennyező –
figyelmeztetnek amerikai kutatók. Számításaik szerint a szétköltözött párok háztartásai személyenként 46 százalékkal több villamos áramot, és 56 százalékkal több vizet fogyasztanak, mint együttélésük idején.

A Föld Holdjához hasonló égi kísérők
viszonylag ritkák az univerzumban – állítják amerikai csillagászok. A Hold ugyanis a Földből egy korábbi kisbolygó-becsapódás következtében kiszakadt kőzetdarab, és így csak a bolygórendszerek 5-10 százalékában keletkezhettek holdak.

Halmazállapotát váltó tetőszerkezetet
készítettek amerikai mérnökök. Szilárd-folyadék fázisátalakuláson áteső konstrukció télen melegíti, nyáron hűti az épületeket.