Idő kérdése

A lakástulajdonosok egy csoportjának érdemes még az idén túladnia az ingatlanán, egy másik csoport viszont jól teszi, ha kivár.

Amikor eladsz egy lakást, adóoptimalizálás céljával igyekezz keríteni legalább egy közeli rokont, aki nemrég vett, vagy rövid időn belül venni készül egy ingatlant – ez a hozzáállás szinte minden „rendes”, a közterheit minimalizálni igyekvő magyar háztartás gondolkodásába beleivódott az elmúlt évek során. Az adótörvények januári változása nyomán azonban ezt a beidegződést el lehet felejteni, és elvileg sokaknak megérheti egy decemberi lakáseladási hajrá.

Persze nem jellemző, hogy valaki hirtelen felindulásból, pusztán az adóváltozások miatt adná a fejét ingatlanügyletre, de aki egyébként is költözőfélben van, annak lendületet adhat az új szja-törvény egyik paragrafusa. A lakásszerzési támogatás megszűnése miatt ugyanis jövőre már hiába fordítjuk vásárlásra azt a pénzt, amihez egy másik lakás eladásából jutottunk, ettől nem fog csökkenni a fizetendő adó. A 25 százalékos sarcot 2008-tól már legfeljebb méltányosságból engedheti el az adóhatóság, ha az adófizető szociális és jövedelmi viszonyai ezt indokolják.


TAKTIKÁZÁS. A jövedelemadó csökkentése a jövőben sokkal inkább idő kérdése lesz: az eddigi 15 év helyett csak 5-öt kell kivárni ahhoz, hogy teljesen megszűnjön az adófizetési kötelezettség az eladott lakások jövedelme után (e jövedelem a lakás eladáskori, illetve vásárláskori forgalmi értékének különbsége), az ötéves perióduson belül pedig folyamatosan csökken az adó alapjául számított jövedelem (lásd a táblázatot). Ez viszont megint csak taktikázásra késztetheti a lakástulajdonosokat. Aki ugyanis 2003-ban vagy nem sokkal később vásárolt – például befektetési céllal – egy ingatlant, és hamarosan likvidálná a tőkéjét, annak esetleg érdemes kicsit halogatnia a tranzakciót, hogy a vételtől számított ötödik, adómentes év elkövetkezzen.

Ingatlanpiaci szakértők szerint emiatt a néhány éves, de a piacon az új lakások megítélésével egyező, sőt esetenként még jobban is értékelt újszerű lakások el fognak tűnni a kínálati oldalról. Az 5 évnél idősebb, de 15-nél fiatalabb lakások viszont egyre nagyobb számban jelenhetnek meg. Az új szabályok összpiaci hatását inkább semlegesnek tartják az elemzők, és ezen a lakásszerzési kedvezmény eltörlése miatt várható decemberi hajrá sem sokat változtat.

Mindenesetre az, aki feltétlenül el szeretné adni a lakását, de még több évre van az adómentes ötödiktől, jól jár, ha megsürgeti a szerződést, és ez év végéig el is juttatja azt a földhivatalhoz. Ebből a szempontból ugyanis a dokumentumok beérkezése a mérvadó (előtte nem árt a földhivatali fogadóórákról is tájékozódni). Az Otthon Centrum szakértői szerint ez különösen azoknak éri meg, akik 2004-nél nem korábban vásárolt ingatlanjukat szeretnék értékesíteni, és bevételükből legkésőbb 5 éven belül egy másik lakást vennének, vagy pedig a jövedelmet valamely családtag elmúlt éven belül vett lakásával állítanák szembe. Ha például egy 2005-ben 18 millió forintért vásárolt ingatlan tulajdonosa 2008-ban cserét tervez, de 20 millióért már most is lenne kérője, akkor valószínűleg érdemes nyélbe ütnie az üzletet az idén, hogy a 2 millió forintos különbözetet egy 12 hónapnál nem régebbi, vagy 5 éven belül esedékes lakásvásárlásnál érvényesíthesse. Jövőre ugyanis ugyanezt a 2 millió forintot már 300 ezer forintnyi adó apasztaná, függetlenül bármilyen következő adásvételi ügylettől.

BEMONDÁSRA NEM. Akinek megéri és lehetősége is van rá, hogy december utolsó heteiben még éljen a megszűnésre ítélt lakásszerzési kedvezménnyel, annak néhány technikai részlettel sem árt tisztában lennie. Bemondásra például nem fogadja el az adóhivatal a kedvezmény jogszerűségét, azt mindenképpen dokumentálni kell, de nem kizárólag adásvételi szerződéssel. Ha például valaki a lakáshitelének egyösszegű törlesztéséhez használja fel az eladott ingatlan vételárát, az is megfelelő igazolása a lakáscélú felhasználásnak.