Szimatoló diagnoszták

Közismert, hogy a kutyák szaglása kiemelkedő, még az állatvilágban is, és hogy az ebek orra érzékeny, a legkülönfélébb vegyületek kimutatására alkalmas kémiai szenzorként is felfogható.

Brit kutatók szerint a kutyák még a cukorbajt is képesek kiszagolni, ezért most új, e négylábúakon alapuló diagnosztikai módszert fejlesztenek.


Az ebek legendás szaglását szemlélteti, hogy már számos betegség esetében sikerült igazolni, hogy a kutyák észlelik a betegségek velejárójának tekinthető vegyületek jelenlétét. Így több vizsgálat is megerősítette már, hogy kiszimatolják a rákot: a különböző személyektől származó leheletből, a vérből és a vizeletből is sikeresen választják ki azokat, amelyek a rákos betegektől erednek, és e találatok rendre egybevágtak a bevett diagnosztikai módszer, a szövettani vizsgálatok eredményeivel is. Érdekes, hogy tumorra utaló illékony anyagokat egyébként csupán rendkívül érzékeny analitikai módszerekkel, például gázkromatográfiával lehetne kimutatni.

A belfasti Queens University kutatói arra a kérdésre keresik a választ, hogy vajon az ebek a cukorbajt is megérzik-e. Ez ugyan valószínű, ám erre vonatkozó valódi tudományos bizonyítékokat eddig még senki sem gyűjtött. Az északír tudósok most önkéntesek bevonásával vizsgálják a problémakört. Cukorbeteg személyek kedvenceiről készült videofelvételeket elemeznek, és megpróbálják azonosítani azokat a viselkedésmintázatokat, amelyek a vércukorszint ingadozásával – annak magas, vagy alacsony voltával – hozhatók összefüggésbe. Ha sikerrel járnak, olcsó és gyors, akár a vérvételt is helyettesíthető diagnosztikai módszert fejleszthetnek, amely időben figyelmeztetheti a betegeket szervezetük változásaira.