Vitorlaerőmű

Látványos felfutás tapasztalható manapság a szélerőműveken alapuló energiatermelés terén: globálisan e kapacitások évente nagyjából megduplázódnak.














A fejlesztések e területen töretlenül zajlanak, ennek egyik állomásaként brit mérnökök most Oroszországban tesztelnék az általuk „szélgát” néven emlegetett új, a légáramok befogásán alapuló energiatermelő módszert.

A Chetwood Associates nevű cég fejlesztői a Ladoga-tó egy természetes eredetű szorosában kívánják felállítani az új erőművet, amelyet a hajózásban megszokott vitorla és a villamos áram előállítására ma is használatos szélturbinák kombinációjaként képzelnek el. A megoldás lényege, hogy a pontosan szélirányban fekvő, meredek sziklák alkotta csatornában vitorlát rögzítenek, amely egy szilárd platformra épített szélkerékre fókuszálja majd a szeleket, és így egyfajta levegőduzzasztóként működik.

A vállalkozás kivitelezését jövőre, 2008-ban kezdenék el a mérnökök. Ennek során egy 75 méter széles és 25 méter magas vásznat erősítenek a szoros kőfalaira. A megtermelt áramot a közeli település lakói, tudományos kutatók és turisták használnák fel. A Chetwood ugyanakkor már most további, lényegében hasonló adottságokkal rendelkező terepeket keres, egyelőre ugyanitt, a Ladoga-tónál, később azonban akár városi környezetben is el tudnák képzelni a megoldást.