Búvárerő-növelő

Jóllehet, a főemlősök között az ember jó úszónak számít, az állatvilág más tagjaival összehasonlítva meglehetősen gyatra e teljesítménye.














Az amerikai védelmi minisztérium kutatóintézete, a Darpa búvárélettani kutatásokat végző részlegének számításai szerint az ember úszás közben elhasznált energiának mindössze 3 százaléka szolgálja az előrehaladást, a többi a test stabilizálásához szükséges, vagy a légzéshez elengedhetetlen mozgások erejét fedezi. Valamelyest, 1-2 százalékponttal jobb ez a mutató a víz alatti úszás esetében. Ezzel szemben a delfinek átlagosan 80 százalékos hatékonysággal úsznak. Ez pedig nagyrészt uszonyaiknak köszönhető – ezért is fejlesztettek a Darpa mérnökei olyan stabil, uszonyszerű eszközt, amellyel akár 10 százalékosra is feltornázható az emberi hatékonyság. Ezzel a víz alatt úszó búvárok egységnyi energia felhasználásával másfélszer akkora távolságra juthatnak el.

A PowerSwim nevű eszköz használata merőben új úszótechnikát követel, amelyet a haditengerészet speciálisan kiképzett harci búvárosztagának, a Navy Seal tagjai már sikeresen elsajátítottak. Ezt a láb különböző izomcsoportjainak energiaigényét figyelembe véve dolgozták ki a kutatók. Így áttevődik a hangsúly az uszonyok taposó, rúgásszerű mozgatását végző kisebb izmokról a comb nagyobb elülső izmaira (a kvadricepszre) és a farra. E manőver következtében az uszony olyan örvényeket generál, amelyek előre hajtják a búvárt. Az eredmény: a bevetésen részt vevő harcosok frissebben, pihentebben érik el céljukat, így több energiájuk marad feladatuk végrehajtására.