Megint vonzó a Telekom

A szerény kockázatú részvénybefektetést keresőknek jó választás lehet ma a Magyar Telekom papírja.

Bár az elemzők többsége pozitívan értékelte a Magyar Telekom jó előre beharangozott, és végül október elején közzétett költségcsökkentési terveit, a cég árfolyama mégis 950 forint alá esett vissza az elmúlt hetekben. A lejtmenet vélhetően annak volt betudható, hogy a menedzsment által 2008-ra adott profitterv némileg alacsonyabb lett, mint amire a legtöbb szakértő számított, illetve az sem mellékes, hogy az elbocsátásokkal együtt járó végkielégítési kötelezettség hatására a csoport az idei negyedik negyedévében várhatóan veszteséges lesz.

A Magyar Telekom részvényeinek vizsgálatakor megemlítendő, hogy a cég hatalmas készpénzállományon ül, s ez a tétel az elmúlt négy negyedév folyamán kiugróan magas ütemben növekedett. A menedzsmentnek hamarosan döntenie kell eme összeg felhasználásáról, és bár a részvényesek nagyon szeretnének végre az osztalék megemeléséről szóló híreket hallani, az akvizíciók most sokkal valószínűbbnek tűnnek. A társaság éppen az elmúlt hét folyamán jelentette be, hogy nem kötelező ajánlatot tett a szlovén kormány által privatizációra felkínált 49 százalékos Telekom Slovenije-pakettre.

Bár a cégnek több mint tíz versenytárssal kell megküzdenie, de a Magyar Telekom eddigi akvizícióinak tapasztalatai alapján nincs ok arra, hogy kételkedjünk az esetleges tranzakció értékteremtő képességében. Akadnak olyan hangok, melyek szerint a szlovén versenytárs felvásárlása veszélyeztetné az osztalékfizetést, ám ezek a híresztelések egyelőre megalapozatlannak tűnnek.

Ha ezek után abból indulunk ki, hogy a társaság jövő júniusban csak a legutóbbinak megfelelő 70 forintot fizeti majd ki osztalékként, akkor a mostani 950 forint körüli kurzuson beszállva mintegy fél év alatt máris 7,3 százalékos hozammal számolhatunk befektetésünkön, mely a jelenlegihez hasonló hektikus piacon megbecsülendő. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy az osztalékfizetés előtt a Telekom-részvényeket jellemzően 1100 forint közelébe hajtják fel, így a részvényekből most vásárlók nagy valószínűséggel 15 százalék feletti hozammal számolhatnak a jövő nyár elejéig tartó periódus után.