Testre szabott bicikli

Jóllehet, ma már rendkívül változatos kivitelben kaphatók kerékpárok, a vásárlók elsősorban előre megépített, standard modellek közül választhatnak.














A hollandiai Technische Universiteit Delft mérnökei a Batavus nevű céggel együttműködve azonban most olyan módszeren dolgoznak, amellyel a gyártók a felhasználók egyedi igényeire tervezett, személyre szóló kerékpárokat állíthatnak össze. Az egyetem kutatói szerint ideje szakítani azzal a szemlélettel, miszerint új kerékpár-dizájn csak tapasztalati úton születhet – jelenleg ugyanis ez a helyzet, terveiket a fejlesztők bizonyos ismert koncepciókra építik, amelyektől nem nagyon térnek el. Így általában csupán néhány paramétert variálnak: ilyen például a kormány magassága, a kerék átmérője, az előremutató villa szöge, a kerekek tengelyeinek távolsága, vagy a váz geometriája. A holland mérnökök azonban most kiterjedt vizsgálatot végeztek, amellyel mindezeken túl a bicikli használhatóságát befolyásoló egyéb mutatókat is azonosítottak.


Különböző szenzorokkal felszerelt modelljeik tanulmányázásával kiderítették, hogy ezek az általában az előbb felsorolt elemek eredőiként adódó jellemzők elsősorban a kerékpár egyensúlyát befolyásolják. Ez pedig a kutatók szerint a komfortérzet kialakításában mindennél fontosabb szerepet játszik. A mérések alapján a tudósok számítógépes kerékpármodellt hoztak létre, amellyel sikerült a háromkerekű triciklik stabilitását elérő biciklit tervezniük. Ennek útfekvése ráadásul a felhasználó tömegének és testfelépítésének ismeretében tovább javítható. A mérnökök tervei szerint felfedezéseiken alapulva hamarosan testre – és egyéb paraméterekkel a felhasználás mikéntjére – szabott kerékpárokkal is megjelenhetnek a gyártók.