Update?

Bezárja a Norbi Egészségkonyhát és a Norbi Update Ételfutárt Schobert Norbert, aki termékeivel mostantól újra a Food Expresst erősíti.

Schobert Norbert üzletemberként is példás fittséggel és dinamizmussal reagált a hírre, amely szerint a Fővárosi Bíróság elrendelte egyik cége, a Norbi Egészségkonyha Kft. felszámolását. „Két éven belül a tőzsdére viszem a Norbi Update Worldwide Zrt.-t. Szerintem ma közérdekű és jó üzlet a szépségbe és az egészségbe fektetni” – mondja a magyar fitneszguru. A hitelezők október 23-áig jelenthetik be az igényüket az ételt házhoz szállító vállalkozás felszámolójához. A cégvég az üzletember szerint azonban része a csoport átalakítási tervének.


„Túlzottan elapróztam magam, nem tudtam mindenre odafigyelni, ami ártott a minõségnek.”

MINŐSÉGI KIFOGÁSOK. Két éve két céget is alapított Schobert Norbert ugyanarra a tevékenységre, a Norbi Egészségkonyha Kft.-t, valamint a Norbi Update Ételfutár Kft.-t. Ezek szállították házhoz az ő receptje szerint bérmunkában készített ételeket. Az „ebédjárat” sikeresen indult, de Schobert szerint egy idő után úgy megnőtt a kereslet, hogy a tömeges gyártás már a színvonal rovására ment. Sorozatosak voltak a minőségi kifogások. „Túlzottan elapróztam magam, nem tudtam mindenre odafigyelni, ami ártott a minőségnek” – ismeri el. Ezzel súlyosan sérült a Norbi-image, pedig a hírnév Schobert szerint fontosabb, mint a pillanatnyi árbevétel. Ezért döntött úgy, hogy bezárja a kisebb vállalkozásokat (Norbi Egészségkonyha Kft., Norbi Ételfutár Kft., Norbi Étteremhálózat Kft, Norbi.hu Kft.). Ahol minden rendben ment, bejelenti a végelszámolást, ahol viták adódtak, mint az Egészségkonyhánál, ott a felszámolást választotta. A franchise jogokat egyetlen zárt, holdingszerűen működő részvénytársaságba, a Norbi Update Worldwide Zrt.-be szervezi át.

Az Update termékek azonban nem tűnnek el az ételfutárpiacról. A konkurens – egyszersmind régi partner – Food Express palettájára kerültek fel kizárólagos jogokkal a Norbi ételek. A Food Express korszerű, az EU biztonsági előírásainak mindenben megfelelő, napi százezer adag ebéd készítésére alkalmas üzemet épített Ercsiben 1,5 milliárdos beruházással. Dietetikus szakember felügyelete mellett itt készülnek a már ismert Update főételek, sütemények is.

HÁTRÁNYBÓL ELŐNYT. A Duna Plazában egy éve működő Norbi étterem hat új egységgel hálózattá bővül a következő félévben, és a vendéglők profilja is gazdagodik. Az új éttermek egy része egészségközponttá fejlődik. Így a vendég nemcsak ehet-ihat (helyben vagy házhoz szállítást kérve otthon), de ellenőriztetheti a vércukrát, a vérnyomását, a koleszterinjét és a testzsírtömegét. A mozgásra, fogyásra vágyó tornászhat is a fitnesz részlegben, de szépségszalon, kozmetika is várja majd. Az első referenciaéttermet és egészségközpontot még az év végén, vagy 2008 elején megnyitják Csepelen, de franchise rendszerben Tatabányán vagy Tatán, Pécsett, Nyíregyházán, a szlovákiai Dunaszerdahelyen és a belgiumi Leuvenben is lesz Norbi-center.

Hasonlóan nagyszabású terjeszkedési programba kezdett a hazai ebédfutár-piacon csaknem 50 százalékos részesedéssel bíró Food Express Kft., amelyet immár az Update termékek is erősítenek. Alapításakor, 12 éve a budapesti Food Express gyorsan be tudta tölteni a megszűnő közétkeztetés utáni piaci űrt. Az eddig jellemzően a fővárosban és néhány vidéki nagyvárosban szolgáltató cég a tervek szerint az év végére az egész országra kiterjeszti tevékenységét, és 2008-ban külföldre lép. Először Ausztriában és Németországban, majd Ukrajnában, illetve Oroszországban indítja el szolgáltatását. A múlt évre 3,3 milliárd forint árbevételt kimutató társaság a terjeszkedéstől már az idén 6-8 százalékos növekedést vár.