Profitfék

Jócskán lelassul az idén a tőzsdei cégek profitbővülési tempója; jövőre megfordulhat a trend.

Immár csak dicső múltnak látszanak az utóbbi évek, amelyek során a tőzsdei társaságok hatalmas eredménynövekedésükkel hívták fel magukra a figyelmet. Az idén fordulni látszik a korábbi tendencia. Miközben a makrogazdasági környezetbe visszatért az élet, addig a vállalati profitok növekedése tovaszállt. A 14 meghatározó magyar tőzsdei cég közül csak 2 esetében számolnak a részvényelemzők kétszámjegyű profitnövekedéssel, miközben 9 társaság egyenesen eredménycsökkenésnek néz elébe. A vállalati profitok csupán 2008-ban kaphatnak lábra ismét, a tőzsdei cégek többsége akkorra érhet el újra kétszámjegyű növekedést.

Az idén gyengélkedő profitokra az elemzők már tavaly decemberben is számítottak, azóta viszont tovább romlott a piacról alkotott kép. A szakemberek mindössze 4 papír esetében növelték eredményvárakozásukat, abból is kettő a tőzsdéről hamarosan kivonuló cégeké: a Graphisofté és a Linamaré.


A blue-chipek közül az OTP egy részvényre jutó eredménye nőhet a legmagasabb mértékben, miközben a Magyar Telekomnak csupán marginális bővülést sikerül felmutatnia. A Mol esetében már a nyereség esése várható 2007-ben, miközben a gyógyszergyártók számára tragédiaként értelmezhető a profitok szabadesése.

Az idei alacsony magyar profitdinamika még szembeötlőbb, ha a régió meghatározó részvényeit vesszük viszonyítási alapnak. Közép-Európa 15 legnagyobb tőzsdei társasága közül 11-től kétszámjegyű eredménynövekedést várnak az elemzők, ráadásul a tempó 2008-ban is gyors maradhat. Ez a látványos elmaradás pedig alaposan leértékelheti a magyar társaságokat régiós társaikhoz képest. A gyógyszer-, a bank- és a távközlési szegmensben a magyar cégek meredek alulteljesítése figyelhető meg. Mivel egyik legfontosabb oldalról nem fújja szél a tőzsde vitorláját, így ez az év könnyen nem a növekedési, hanem az osztalékpapíroké lehet, amelyek a makrogazdaság konvergenciája miatt is jó befektetésnek bizonyulhatnak.