Gépkövetés

Az is kitűnő hozamot érhet el, akinek fogalma sincs a tőzsdékről, piacokról - ezt ígérik az automatikus kereskedési rendszerek.

Csak egyszer az életben kézbe vehetném ma reggel a holnapi újságot – így szól a tőzsdések egyik vicces vágyálma. Ebben a soha meg nem valósuló esetben ugyanis a befektető már a nap elején elolvashatná az aznapi záróárfolyamokat, ezzel pedig hatalmas pénzeket lehetne keresni. Egy másik tőzsdés álom viszont, amely egy olyan gépről szól, ami előre kiköpi a másnapi trendet, már nem is áll messze a valóságtól. A technikai elemzés népszerűségének növekedésével, valamint a technológiai fejlődéssel párhuzamosan már Magyarországon is elérhetőek olyan rendszerek, amelyek emberi kéz érintése nélkül is egész jó hatásfokkal mondják meg a tőzsdei jövőt.


Fotó: RedDotCorbis


ÜZENETKÜLDÉS. A grafikonok segítségével történő trendelőrejelzés gyors elterjedése azzal magyarázható, hogy a fundamentális elemzés komoly pénzügyi ismereteket követel meg, a technikai ellenben bárki által viszonylag gyorsan elsajátítható (lásd külön). A technikai szintek, indikátorok, alakzatok elég sok ember számára jelentik ugyanazt, ráadásul könnyen elő lehet állítani olyan szoftvert, amely ezeket figyeli és értelmezi. Ennek köszönhetően számos olyan oldal érhető el az interneten, ahol meg lehet találni az éppen valamilyen jelzés szerint felfelé vagy lefelé „trendelő” részvényeket, devizákat, árutőzsdei termékeket. A befektetői igényre reagálva pedig a brókercégek szerte a világon kifejlesztettek olyan szolgáltatást, amikor a chartelemző szoftver jelzései alapján az ügyfél telefonjára, vagy számítógépére küldenek üzenetet a kínálkozó spekulációs lehetőségről.

A Buda-Cash Brókerház például két ilyen szisztémát is működtet. A Signal névre keresztelt szoftver a BUX-ra és egy-két vezető részvényre bocsát ki vételi és eladási jelzést különböző technikai indikációk alapján. Jellemzően középtávon működik jól, ugyanis három lépcsőben építi fel a teljes pozíciót. Az első sms-t akkor küldi az ügyfél telefonjára, amikor számításai szerint éppen megindul az árfolyam valamelyik irányba. Ekkor már meghatároz egy veszteségbehatároló stop szintet is, ahol, ha kiderült, hogy tévedett, érdemes kis veszteséggel lezárni a pozíciót. Ám ha a trend tényleg a gép által jelzett irányba fejlődik, akkor folytatódhat a kaland: a rendszer egy újabb szinten jelzést ad a második, majd a harmadik adag pozíció megnyitására.

„A program nemrégiben túlságosan is népszerű lett” – tudtuk meg Szitás Attila kereskedelmi igazgatótól. Ennek hatására rengeteg ügyfél zúdított ugyanolyan megbízást a piacra egy-egy jelzés alkalmával, így a nem túl likvid piacon a határidős BUX pillanatok alatt olyan mértékben mozdult el, hogy a későn jövőknek már nem érte meg beszállni az adott árszinten. A tavalyi első félév még kimagasló volt a maga 35 százalék körüli teljesítményével, ám az azóta kialakult sávos mozgás felőrölte a Signal addig elért nyereségét. A kitörések, amire vételt jelzett a rendszer, rendre behaltak mind felfelé, mind lefelé.

Hasonlóan működik a Vector nevű konstrukció is, de ez devizára és egy-két árutőzsdei termékre van kihegyezve. Különbség még a Signalhoz képest, hogy ez alapvetően rövid távú, gyors üzletelésre való. Itt a világ devizapiacainak hatalmas forgalma okán nincs olyan probléma, mint a BUX esetében, így 8 hónappal ezelőtti indulása óta 45 százalékos hozamot érhetett el, aki a Vector utasításait követve kereskedett.

ÜZLETKÖTÉS. Az Infinad Tanácsadó Kft. több szolgáltatóval is kapcsolatban áll, s az ügyfél döntheti el, hogy kivel, milyen stratégia mentén akar üzletelni. Az itt működő elektronikus rendszerek nem csak vételi és eladási jelzéseket bocsátanak ki, hanem automatikusan meg is kötik az üzletet a devizapiacon. Uzonyi Imre befektetési tanácsadó szerint van olyan kereskedési technika, amellyel kifejezetten sávos kereskedésnél lehet jó hozamot elérni, de a legérdekesebb konstrukciót a Man Financial nevű partnercégük biztosítja. Ez elfogad letétként magyar állampapírokat, s egy megállapodás keretében az is rögzíthető, hogy a veszteség 3 év alatt nem lehet nagyobb a befektetett összeg 12 százalékánál. A konstrukció erősen hasonlít a manapság oly divatos garantált alapokhoz, azzal a különbséggel, hogy – kismértékű veszteség lehetőségének bevállalásáért cserébe – az elérhető profit akár 30 százalékos, vagy annál nagyobb is lehet éves szinten.

A Money Moon Tanácsadó Kft.-nél azon a problémán is segíteni kívánnak, hogy az emberek nem törődnek befektetéseikkel. Állításuk szerint a megfizethető és állandóan rendelkezésre álló javaslatok alapján itt is lehetősége van a piacokhoz nem értő ügyfeleknek kitűnő hozam elérésére – anélkül, hogy egy szót váltana bármilyen befektetési tanácsadóval. A saját fejlesztésű IPPA-t (interactive personal portfolio assistant) 24 órában elérhető személyes privát bankárként aposztrofáltják, s a rendszer célja, hogy az eltérő kockázatvállalási hajlandóságú ügyfelek különböző befektetési alapokból álló portfóliók összeállítására kapjanak tanácsot. Szoftver ellenőrzi, hogy az ügyfél megnézte-e
a legfrissebb modellportfóliót. Ha nem, a cég megkeresi, nehogy véletlenül veszteség érje amiatt, mert „elaludt”. A javaslat betartása persze nem kötelező, az alapján a megbízó maga állítja össze portfólióját.


Elemzési iskolák

FUNDAMENTALISTÁK.


Jellemzők: A technikai elemzést még ma is sokan kóklerségnek minősítik a másik nagy iskola képviselői közül: a fundamentális elemzők egy része a chartistákat a kávézaccból jóslókkal, vagy horoszkópolvasókkal emlegetik egy lapon. A „fundamentalisták” közgazdasági, illetve számviteli módszerekkel próbálják egy cég belső értékét meghatározni, ezáltal állapítva meg a reális árfolyamot.
Gyenge pont: Megbízhatóság tekintetében ez az eljárás is hagy maga után kívánnivalót, elég csak arra gondolni, hogy ugyanazokból az adatokból különböző elemzők egy-egy cég valós értékét illetően egymástól homlokegyenest eltérő következtetésre tudnak jutni.


CHARTISTÁK
Jellemzők: Távol-keleti kereskedők már a XVI. században apró jelöléseket alkalmaztak a rizs kereslet-kínálati viszonyainak feljegyzésére. Ez, japán gyertya néven, ma is elterjedt ábrázolási formája az árfolyam-diagrammoknak. Azóta a technikai elemzés eszközeinek tárháza számtalan elemmel bővült, kezdve a diagramokon felismerhető furcsa nevű „fej-váll”, vagy „füles csésze” alakzatoktól egészen a legkomplikáltabb képletekkel kiszámított statisztikai, matematikai mutatókig. Befektetők millióinak tapasztalata alapján ezek, ha kellő számú piaci szereplő van jelen, ideig-óráig egész jól mutatják az árfolyamváltozás várható tendenciáját is.
Gyenge pont: A chartelemzés azonban hirtelen erősen leromlik, ha valami rendkívüli esemény történik. Ilyenkor ugyanis az árfolyamok zabolátlanul törnek valamelyik irányba, figyelmen kívül hagyva mozgóátlagokat, ellenállásokat vagy trendmegerősítő alakzatokat, amelyek alapján esetleg éppen ellenkezőleg kellene mozogniuk.