Személyre szabott italok

Már ma is szinte végtelen a szirupokat, gyümölcsöket, különböző alkoholos italokat és egyéb alkotókat tartalmazó koktélok fajtáinak száma. Egy magyar fejlesztésnek köszönhetően azonban még tovább fokozható e mixek változatossága: a Jégzselé (Icegel) nevű nanokompozit szokatlan keverékek készítését teszi lehetővé úgy, hogy közben egészen újszerű minőséget, sajátos ízélményt is ígér.














Jégzselés koktél. Magyar fejlesztés, 15 féle ízben.

A jégzselét az Icegel Kft. gyártja vízből és szén-dioxid jégből, saját fejlesztésű eljárással. Először apró jégkristályokat állítanak elő, majd ezekbe a szódavízben található buborékok ezredrészének megfelelő méretű gázgömböket fújnak. Ettől laza, mégis alaktartó szerkezet alakul ki. Ezután egy készülékben további vizet hűtenek le úgy, hogy az még fagypont alatt is folyadék állapotú marad. Amikor ezt követően megszűnik a víz e szuperkritikusnak nevezett állapota, különböző ízeket adnak a nanokompozittal kiegészített egyveleghez, amely robbanásszerűen megfagy. Az elkészült nedű így leginkább buborékokkal teli fagylaltra hasonlít, amely a szájban bizsergető érzést keltve olvad el.

A jégzselé azonban nem csak az előállítása miatt különleges, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatások okán is. „A fogyasztó körülbelül tizenötféle íz közül választhat, mint például csokoládé, eper vagy banán, de lehet közöttük alkohol is, és mindenki maga döntheti el, melyikből mennyit szeretne” – magyarázta a Figyelőnek Kriston Ákos, az Icegel Kft. ügyvezetője.

A cég tervei szerint a különleges koktélokra szomjazók az interneten vagy mobiltelefonon állíthatják össze saját receptjüket, majd mire megérkeznek az általuk kiválasztott étterembe, vagy bárba, egyéni azonosítójuk alapján megkóstolhatják, mit is alkottak. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával létrejövő projektben az italautomata mellé interaktív sms-falhoz hasonló képernyőt is terveznek a készítők, ahol például egy közösség meg tudja nézni, mi a kedvenc ital a városukban. A rendszer segítségével pedig virtuális asztaltársaságok is létrejöhetnek, országhatárokra való tekintet nélkül.