Nők a pult mögött

Nemrég két rossz kislányt (Amy Wine-house, Regina Spektor) mutattunk be, akiknek nemcsak a pasik okoznak fejfájást, hanem az alkohol is.

Eljött az idő, hogy pozitív példákkal szolgáljunk, és a jó kislányokat is kihívjuk felelni. Négy eminens lánykáról van szó. Az egyik Norah Jones, akinek eddig minden jegye dicséretes ötös volt, és annyi Grammy-díjat gyűjtött be, hogy a szobájában le kellett venni néhány plüss mackót a polcról, hogy helyet szorítson nekik. Ráadásul Eminem mellett ő adta el a legtöbb lemezt az Egyesült Államokban, és ő indította el az új évezred nagy női menetelését, és olyan hölgyeket inspirált, mint Katie Melua vagy Corinne Bailey Rae.


És ott vannak még az ír Corrs-lányok, akik nem csináltak semmit, csak egy újabb válogatáslemezzel bűvölték el azokat, akik hagyták magukat. Mi nem dőltünk be a csábos, kislányos mosolyoknak, főleg azért nem, mert kétszer adták be ugyanazt a házi feladatot. Már 2001-ben kiadtak egy Best Of albumot hasonló tracklistával, melyen ugyanúgy szerepeltek remixek, mint az új The Ultimate Corrrs Collection című albumon. A The Corrs testvérek kockázatmentes folk-popja majdnem akkora kamu, mint a Kínában gyártott korondi népművészeti tárgyak. Érzelmes popzene, amiről ha levennénk a furulya és a hegedű hangsávokat, ugyanolyan pop lenne, mint bármi más, ami megszólal a Danubius rádión.


Így aztán a The Corrs teljesítményénél a bérmálkozó kislányra emlékeztető Nora Jones összehasonlíthatatlanul kreatívabb mutatványokra képes – még akkor is, ha ő a pop leginkább túlértékelt énekesnője. Kétségtelen, hogy senki nem adta meg ilyen ügyesen a jazz, a folk és a pop metszéspontját, úgy, hogy még egy wurlitzerben is pazarul szólal meg a műsor. A zongora és fúvós hangszerek lefegyverző összjátéka sem feledteti azonban azt, hogy Jones kisasszony Not Too Late című lemezéről hiányzik a dög, a vagányság és néhány váratlan fordulat. Persze, a jól nevelt lányok garanciális és minőségi szórakoztatást ígérnek, így aztán nem is várjuk el tőlük, hogy zenés szükségállapotot idézzenek elő. Különben is: az ember végül úgyis a jól nevelt lányokat választja.

Norah Jones: Not Too Late › EMI › 13 szám, 45 perc › Poptőzsdei árfolyam: *** és fél


The Corrs: Dreams – The Ultimate Corrrs Collection › Warner › 20 szám, 75 perc › Poptőzsdei árfolyam: ***