Kamat-irányok

Az euró kamatánál emelkedés várható, a Fed lazítása azonban bizonytalanná vált.

Mindinkább biztosnak tűnik, hogy az Európai Központi Bank (ECB) az idén 4 százalékra emeli irányadó kamatát a jelenlegi 3,75 százalékról. Elemzők ennek legvalószínűbb időpontját júniusra teszik. A befektetők körében már amúgy is megerősödő várakozásra rátett egy lapáttal az eurózóna legnagyobb gazdaságának üzleti klímáját előrejelző német Ifo index vártnál kedvezőbb értéke. A mutató márciusban a februári 107,0-ről 107,7 pontra emelkedett, holott az előrejelzések azzal számoltak, hogy 106,5 pontra csökken. A friss adat arra utal, hogy a német konjunktúra továbbra is erős, túltette magát az év eleji áfa-emelésből adódó megtorpanáson, s így a német gazdaság és az eurózóna is tovább gyorsuló GDP-növekedés elé néz. A központi bank és az Európai Bizottság egyaránt a tavalyi 2,6 százalékkal nagyjából megegyező bővülésre számít az idén. Az ECB ennek inflációs hatásait akarja kiküszöbölni. A bank 2005 vége óta hét, esetenként negyed százalékpontos emeléssel érte el a jelenlegi 3,75 százalékos szintet.

A tengerentúlon az amerikai Fed várt kamatcsökkentésével kapcsolatban ismét bizonytalanná vált a helyzet. Februárban az Egyesült Államokban 2000 nyara óta nem látott mélypontra süllyedt az új lakások értékesítése, ami arra utal, hogy az amerikai ingatlanpiac még távol áll a stabilizációtól. Elemzők szerint elképzelhető, hogy ez óvatossá teszi a Fedet, amely így inflációs veszélyeket szimatolva inkább kivár a lazítással. A piacok júniusra árazták be a kamatcsökkentési ciklus kezdetét, ennek valószínűsége most mérséklődött. A Fed irányadó kamata jelenleg 5,25 százalékon áll.

A kivárás irányába mutat Michael Moskow egy kommentárja is. A chicagói regionális Fed elnöke ebben a magas inflációt nagyobb kockázatnak nevezte, mint a gazdasági növekedés befulladását. A befektetőknek az amerikai gazdaság állapotáról újabb iránymutatást Ben Bernanke ad majd szerdán – lapzártánk után – egy kongresszusi meghallgatáson. Kereskedők szerint a devizapiacok jelenlegi hangulata nem túl dollárbarát, így ha Bernanke pesszimista hangot üt meg, folytatódhat a zöldhasú mélyrepülése az euróval szemben.

A dollár gyengülését tartja kívánatosnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is az éves világgazdasági kilátásokat latolgató jelentésében. A majd csak áprilisban publikálandó elemzés kéziratából kiszivárgott részletek szerint a közelmúltban az euróval szemben 2 éves mélypontra gyengülő dollár középtávon további leértékelődés előtt áll, míg a jen, a kínai jüan, valamint az olajexportáló országok devizái felértékelődnek. Az IMF megjegyzi, hogy az ECB várható kamatemelése nem gátolja majd az eurózóna növekedését, ám 4 százaléknál nagyobb kamatra a nemzetközi szervezet szerint nem lesz szükség.

Eközben a jen – rácáfolva az IMF jóslatára – folyamatosan gyengült mind az euróval, mind a dollárral szemben. Ez utóbbi esetében a jegyzés kedden négyéves mélypontra süllyedt. Az ázsiai deviza esését csak gyorsította Fukui Tosihiko, a Bank of Japan (BoJ) elnöke, aki közölte, hogy senki ne számítson egyhamar újabb kamatemelésre. A BoJ a közelmúltban emelte 0,5 százalékra – tízéves csúcsra – irányadó kamatát. Az infláció azonban továbbra is nagyon alacsony Japánban, így további monetáris szigortól nem kell tartani. Mindez azt jelenti, hogy folytatódhat a befektetők egyik kedvenc játéka: az alacsony kamatozású jenben eladósodva magasabb kamatozású eszközökbe, dollárba és euróba fektetnek. Ez tartós gyengülésre ítélheti a jent. Ezzel párhuzamosan folytatódhat a japán tőke menekülése is; a távol-keleti befektetők – köztük egyre nagyobb arányban a háztartások – az otthoninál jobb hozammal kecsegtető eszközöket keresnek.