Alakváltó otthon

Immár megszokott funkció az irodákban, hogy a rendelkezésre álló tereket mozgatható elemek segítségével folyamatosan igazítják az ott dolgozók igényeinek megfelelően.














Így rövid idő alatt felépíthetők vagy megszüntethetők, átrendezhetők a falak, kényelmes, különálló fülkék, vagy éppen nagy termek alakíthatók ki. Ezt a dinamizmust próbálja meghonosítani a lakóházak esetében is az amerikai Michael Jantzen építész, aki folyamatosan változtatható, robotszerűen mozgó otthonok fejlesztésén dolgozik.

Jantzen szerint ideje szakítani a megszokott anyagok, formák, elosztás és berendezés koncepcióival, elég csupán a lakóház funkcióját megőrizni. Ennek megfelelően Transformation House nevű koncepciójában az építményeknek nincs hagyományos alapjuk sem, teleszkópos lábakon állnak, és kézzel, illetve motorokkal mozgatható modulok segítik a testre szabott terek létrehozását.
















Az új ház a tervek szerint öt elforgatható elemből állna, amelyeket átrendezve a beeső fény, a házat érő szelek és az esővíz maximális hasznosítását lehetővé tévő szerkezet hozható létre. Az űrbázis-szerű épület energiaellátása így akár önálló is lehet, ráadásul megfelelő szállítóeszközzel az egész át is helyezhető, például az évszakoknak, vagy a lakók egyéb igényeinek megfelelően. A modulok akár sorozatgyártással is előállíthatók, vagyis e házakkal gyorsan és kevés költséggel lehetne akár egész lakónegyedeket, sőt városokat építeni.