A mobiltelefonok nem befolyásolják

a kórházakban használt orvosi elektronikai eszközök működését - állítják amerikai kutatók.

Vizsgálatuk során csaknem kétszáz betegfelügyeleti, diagnosztikai és egyéb gépet teszteltek, amelyek egyikét sem zavarták a mikrohullámok, így a mobiltelefonok használatát még a most tiltott kórházi zónákban is engedélyeznék.

Anyja testtömegének egyharmadát is
elérheti egy Ausztráliában honos elevenszülő gyík újszülöttje, így ez a faj dicsekedhet arányaiban a legnagyobb méretű magzattal az állatvilágban – állapították meg ausztrál kutatók. Ez ahhoz hasonlítható, mintha egy nő egészséges hétéves gyermeket hozna világra.

Fényfegyverrel kísérleteznek
az amerikai hadseregben. Az új eszköz óriási stroboszkópként fényhatásokkal váltana ki fizikai reakciókat a megcélzottak testében. Zavarkeltésre, tömegoszlatásra használnák.

Új baktériummal készítenének műhavat
amerikai mikrobiológusok. A kipermetezett vízbe juttatott parány állítólag anélkül segíti a hópelyhek képződését, hogy negatív hatással lenne a talajéletre. A ma hóképzésre használt baktériumok általában gátolják az egészséges talaj- mikroflóra kialakulását.

Kézi szélerőművet fejlesztettek
amerikai mérnökök. A zsebben hordozható, tizenhárom centiméter átmérőjű eszközt akkumulátorok újratöltésére és drótnélküli számítógépes hálózatok routereinek táplálására szánják.

Az űrben több mint ezer törmelékből álló felhő
keletkezett abból az idén február 28-án megsemmisült orosz rakétaegységből, amely még tavaly februárban, egy balul sikerült műholdfellövés után maradt a világűrben. A szakértők szerint az űrszemét miatt tíz százalékkal nőtt annak valószínűsége, hogy a most épülő nemzetközi űrállomás megsérüljön.