Íme, a hárslevelű

Midőn a borról író, valamint Szindbád, a magyar borok tengerén hajózgat, el-elvetődik az egyetlen állami tulajdonú pincészetbe, a Tokaj Kereskedőházba.


Furcsa dolgokat láthatott ott az utazó az elmúlt években, különös borokat különös enteriőrökben, érdekes arcokkal a háttérben és szociális borászkodást, azaz a mennyiségi paradigma által meghatározott gyenge alapanyag felvásárlását állami milliárdokból a kistermelőktől, destruálva a piacot. Mármost hihetetlen meglepetés éri az embert, ha mostanában vetődik a kerház tájékára, és fennállása óta először azt tapasztalja, hogy pozitív változások zajlanak a régi, kádárista faszád mögött, hál istennek, és az úgy látszik profi menedzsmentnek.


Történt ugyanis, hogy mézkutató légi útjaim során ismét elvetődtem a hajdani kombinátba. Vagy húsz évig nem volt itt komoly fejlesztés, most a csillogó, milliárdos beruházás-sorozat eredményeképpen 82 űrhajószerű rozsdamentes acéltartályt láthatni, a parancsnoki hídon egy kaliforniai iskolázású fiatal borász vezényel, Szendei Gergő, az egész emlékeztetni kezd egy korszerű pincészetre.

Mármost e tudatos policy megjelent a palackokban. Végigcsócsáltam az új, már Szendei komponálta a borokat, és lehidaltam, majd dobtam egy hátast. A változás nem csekély, a minőség meghökkentően magas. A szimpla alapfurmint is a koncentráltság jeleit mutató, tisztán csendülő bor, a remek kései szüretelésű tételek közül emeljük ki a Hárslevelűt!

Instálom, ez minden idők egyik legpiramidálisabb hárslevelűje. Ilyen hársméz-illatot csak a tavaszi hársfa alatt érezhetni. Hihetetlen intenzitása ízben is folytatódik, sajátos nőies felhanggal. Maradékcukra és üde sava egyensúlyban áll, a tavalyi meseszép őszt tükrözve. A palack mostanában penderedik majd a polcokra, egészen röhejes, 700 forint körüli áron, ebből szakajtószám kell betárazni. Nem lehet hirtelen a bor színvonalára emelni az árat, mert elveszne a piac. Az etikett is skizofrén: elegye az újításnak és az avíttságnak, mely a régi kerházas piac vizuális igényeihez való alkalmazkodásból fakad. A Szendei Gergő nevű fiatal borászról még hallani fogunk.

Tokaji Hárslevelű 2006, Tokaj Keres­kedőház › Intenzív hársméz-illat, íze nőies felhangú › Maradékcukor: 62 g/l › Sav: 7 g/l › 700 forint körül