Képesítéssel

Ma az a menő srác a gimiben, akinek színes képernyős, videót is lejátszó mp3-as (bocsánat: mp4-es) mini kütyüje van.

Pedig a számos nevesincs gyártó 10-20 ezer forintos masinájának apró monitorján még az órák közti szünetben mutogatott vicces jelenetek is alig kivehetőek, így az ilyen masinák használati értéke a nullához konvergál. E mütyürök „felnőtt” változataiban azonban számos jól szituált harmincas-negyvenes szingli vagy épp egyedül utazó lelheti örömét. Különösen például egy hosszú repülőúton, ahol jobbára csak az antipatikus útitárssal lehetne beszélgetni.

A Creative Labs Zen Vision W csaknem 11 centi széles képernyője 262 ezer színt varázsol elénk. Házimozi-élményt persze ettől sem várhatunk, de azért veri a legtöbb vetélytárs bélyegméretű kijelzőjét. Az FM rádió, a naptár és a diktafon funkció már szinte mindennapinak számít, ám a 30 vagy 60 gigabájtos beépített adattárolóra több hétre elegendő zene, jó adag videó vagy épp családi fénykép fér el.

Mobiltelefonnal és drót nélküli internettel felszerelt kézi számítógép egyre több akad – az E-TEN M 700-as modell elképesztő sokoldalúságával domborít közöttük. Még GPS navigációt és 2 megapixeles „szükség-fényképezőt” is pakoltak bele. Ehhez sem elég persze a farzseb, inkább egy jó mély kabátzsebre van szükség. Cserébe viszont kihúzható billentyűzet is van rajta, mi több, pici (micro SD) memóriakártyát valamint bluetooth jelet is fogad. Azaz, ha van türelmünk rámásolgatni az otthoni videókat, képeket és zenéket, akkor útközben ezzel sem fogunk unatkozni. Egy efféle nagygéppel viszont szokatlan, sőt a legtöbb embernek megszokhatatlan a GSM telefonálás; de hát elvégre a vasárnapi ebédhez sem svájci bicskával terítünk.

Néhány óriáscégnek sikerült viszont a jól használható mobiltelefont házasítania a minőségi zenelejátszókkal; közéjük tartozik a SonyEricsson is. Ez a gyártó is szereti a W betűjelet, amely itt a ‘80-as évek legendás Sony Walk­manjére utal. A W sorozat legújabb telefonját vizsgálgatva megérthetjük, miért is smartphone (azaz okostelefon) e kategória elnevezése.

A W950i már egészen jó kéziszá­mítógép; fényképező ugyan nincs rajta, kínál viszont villámgyors netezési lehetőséget és e-mail-fogadást 3G sebességgel. Kellemes, hogy a telefonhoz szótárprogram, repülési és időjárási infók, vagy éppen letölthető hangos könyvek és újságok is beszerezhetők – igaz, egyelőre csak angolul, és többletköltséget vállalva.

A modellt érintőképernyővel szállítják, amihez ha­sonló csak az Apple tavasszal ér­ke­ző új mobiltelefonján vagy a kecses Sam­sung Ultrasmart telefonon lesz majd. A SonyEricsson ugyan már ma elérhető, de azért ez a meccs még nem lefutott, mert a konkurensek gépei is ütősek. Ráadásul a médialejátszók terén az eladott mennyiséget és a hangminőséget tekintve is az Apple a koronázatlan király, a Samsung pedig a mobilok terén alkot rendre nagyot. Persze az i-podok sem tökéletesek: azokhoz sem árt a gyári fülesek helyett igényesebbeket, mondjuk egy jobb Sony típust beszerezni.



E-TEN M 700


Kinek? Akik öt-hat kütyü helyett csak egyet akarnak hozni-vinni. Mennyiért? 160 ezer forint. + PDA, zene- és filmlejátszó, telefon, GPS, Wifi, fényképező, rádió, bluetooth, bővíthető memória, billentyűzet. – Már-már túl sokat tud, miközben telefonálásra nem a legjobb.


Sony Ericsson W950i
Kinek? A legutolsó trendeket követő, technokrata aranyifjaknak. Mennyiért? 125 ezer forint + Attraktív, érintőképernyős telefon; zenékhez, rövidebb videókhoz kiváló. – Nincs benne fényképező, és „fenyegeti” a Samsung és az Apple-féle konkurencia.


Creative Labs Zen Vision W
Kinek? Aki szép és jól használható zenegépet és videólejátszót keres Mennyiért? 60-80 ezer forint. + Széles és igényes képernyő, hatalmas, 30-60 gigás tárhely. – Csak zenére és filmnézésre alkalmas, mégsem fér el a farzsebben.