Málnaszőr

Remélem, a siófok-balatonkiliti Illés Gyuláék nem bántódnak meg, hogy merlot-jukat a málnaszörphöz hasonlítom. Megmagyarázom.














A málnaszörp szerintem abszolúte pozitív fenomén, a boldog gyermekkor szinonimája mintegy. Pazar itóka volt az üdítőitalok bummja előtt, a mézédes hatvanas években; aki nem akkor volt gyerek, nem tudja, milyen volt a kádárista ancien régime édessége, bizony. Eszünkbe sincs kárhoztatni az üdítőitalok bummját: virágozzék száz virág. De e sorok írója még emlékszik a piros Bambira, a zöld Utasüdítőre és a hihetetlenül hülye nevű Almuskára. Na és szóval hogy ennek a kornak volt evidens itala a málnaszörp (vagy Rejtő Jenő szerint a málnaszőr, melyet Piszkos Fred kavargatott a pultnál, és nem lehetett tudni, hogy most kavarja, vagy nem kavarja, mármint a dolgokat).

A málnaszőr felsőfoka persze az otthon eltett málnaszőr volt, mely színkomplexióját tekintve elmaradt a nyilván ételfestéktől rubinszínű vendéglátó-ipari málnától, rendszerint volt egy téglás, barnába hajló, a pinot noir-ra hajazó stichje, de biodinamikus karaktere és a tiszta forrásból fakadó aromái okán verhetetlen volt. Eltűnt a málnaszőr, legutóbb a Bakáts Étkezdében hörpöltem, ahol vagy negyven éve megállt az idő, és öreg pincérszakik adják fel a príma brassóit málnaszőrrel és caféval.

Illés Gyuláék balatoni merlot-ja erre a mesebeli málnaszőrre emlékeztet tehát. Már kicsit téglás színeket villantó bor ő intenzív és tiszta illattal, kerek és édes karakterrel; az édes érzet nem maradékcukorból jön, hanem a forró évjáratból fakadó magas alkohol és az extrakt édességét érezhetni. Ez nem egy bordóias, sötét merlot, hanem balatonias, könnyedebb és világosabb, jó ivású itóka, mely a 2003-as forró balatoni nyárról is szól, amennyiben nem az üde savak, hanem a kerekded gyümölcsösség a vezető karakterjegye. A málnás utóíz némi mézes érintéssel különösen kiugrik, ha jó kis sajtokat pampogsz hozzá, magam extra szűz olívával nyakon öntött camembert-rel kísérleteztem, sikerrel. Utóbb édeskés felhangoktól kísért kínai fogásokhoz adtam fel magamnak, miközben arra gondoltam, hogy soha se add fel, és látám, hogy jó.

Balatonlellei Merlot 2003, Illés Szőlőbirtok. 13% alkohol › Intenzív, tiszta illat, kerek és édes karakter › Kellemesen konzervatív megjelenés › 16-18 fok között fogyasztandó › Sajtokhoz, kínaihoz › 2 ezer forint alatt