Lövész-detektor

Jóllehet a háborúkban többnyire a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák a hadviselő felek, a hagyományos harcászati eszközöknek még ma is döntő szerepük lehet.

Ilyenek például a nagy távolságra pontosan hordó mesterlövész eszközök, amelyek az ellenállók fegyvereiként egyre nagyobb kárt okoznak Irakban is. Itt jól képzett mesterlövészek tevékenykednek, akiknek jelenlétével az amerikai és brit katonáknak állandóan számolniuk kell. Ezért is fejlesztett kifejezetten a mesterlövészek helyét azonosító detektort az amerikai hadsereg; a RedOwl, vagyis Vörösbagoly nevű eszköz akár a másfél kilométerről érkező lövések eredetének helyét is azonnal megállapítja. Működésétől áttörést várnak Bagdadban, ahol egy már-már legendává váló mesterlövész, a rejtélyes Juba tartja rettegésben több mint egy éve a brit és amerikai katonákat; honlapja szerint eddig 668 szövetségest lőtt le.


Egy profi tüzelőállásának helyét nehéz a lövés után azonnal felderíteni, vagy ha igen, akkor gondosan megválasztott, biztonságos menekülési útvonalon tűnhet el üldözői elől az orvlövész. A RedOwl ezt akadályozná meg: négy mikrofonjával először érzékeli, mely irányból is érkezett a lövés, majd azonnal odafordulva kamerájával fókuszba veszi a támadót, akire a gép kezelői távirányítással rá is közelíthetnek. Mindeközben csak az infravörös tartományban látható lézersugárral meg is jelöli az erről mit sem sejtő célszemélyt, hogy a megfelelő távcsövekkel felszerelt katonák könnyen célba vehessék. Az ellenség beazonosítását szolgálja, hogy a RedOwl hangjáról azonosítja a fegyver típusát is.