Kötvénykiút

A részvényeket inkább hosszabb távon ajánlják a profi befektetők, akik szerint a kötvénybefektetés sem rossz döntés ma.

Kötvényekbe menekülnek a befektetési alapkezelők a Portfolió.hu havi rendszerességű felmérése szerint, miután több hónapig tartó intenzív emelkedés után az elmúlt napokban zuhanni kezdett a globális részvénypiac. Januárban még az alapkezelők soha nem látott többsége számított a BUX 5 százaléknál is nagyobb három hónapon belüli emelkedésére, mostanra azonban a többség csak stagnálást vár, és határozottan gyarapodott azoknak a száma is, akik szerint 5-10 százalékos zuhanásnak nézünk elébe. Intő jel lehet a részvénykedvelők számára, hogy utoljára 2006 áprilisában (éppen a május-júniusi pánikot megelőzően) volt ilyen magas a pesszimista szakértők aránya.

A hosszú távú várakozásokból ugyanakkor az tűnik ki, hogy az intézményi befektetők szerint a részvénypiaci turbulenciák csak átmenetiek lesznek, hiszen a 15 válaszadó kétharmada 5 százaléknál nagyobb BUX-emelkedést vár 12 hónapos időtávon. Ez azt jelenti, hogy jövő márciusra az index újra elérheti a 24,5 ezer pontot.

A kedvenc részvények listáján nem látszik, hogy bármire is különösebben rásúlyoztak volna az alapkezelők, egyedül a Magyar Telekom népszerűsége növekedett számottevően (valószínűleg defenzív volta miatt), de még így is csak 4 alapkezelő említette kedvenceként a távközlési részvényt. A listát továbbra is az OTP vezeti 8 szavazattal, míg a Molt heten említették a kedvencek között.

A felmérés egyértelmű következtetése, hogy miközben a részvényeket illetően óvatosak a szakértők, a kötvénypiac iránt egyre nagyobb az optimizmus. A konvergenciába vetett hit erősödik: mára már az összes megkérdezett úgy látja, hogy az állampapír index 5 százaléknál jobban erősödik majd a jövő év márciusának elejéig, s igencsak megnőtt azok aránya, akik 10 százaléknál is nagyobb emelkedést vetítenek előre. Mindemellett a forintpiacon stabilitás várható: a válaszadók háromnegyede úgy gondolja, hogy egy év múlva az euróval szemben ugyanúgy a 255-ös érték környékén tanyázhat majd nemzeti fizetőeszközünk, mint jelenleg.