Egy magyar burgundi

Igen nívós burgundi teszten vehettem részt a minap (lásd http://borravalo.blog.fn.hu/, A csodacsapat). Ezt most tényleg majdnem csak azért említem, mert az alább forgatandó borról egyből az jutott az eszembe, hogy a hibátlan burgundik közt volna a helye.














Persze, a borászok nem szeretik azt hallani, hogy az ő szekszárdi kadarkájuk burgundias: a szekszárdi az szekszárdias. Mégis, nem rossz referencia az a Bourgogne, szerintem. Ahol ugye a pinot noir ezernyi alakváltozata fejezi ki a tájat és a burgundi és a francia kultúrát és a borász harmóniába vetett hitét. A kadarka a magyar pinot, mondják másrészt. Persze, a borászok nem szeretik hallani, hogy a kadarka pinós: a kadarka az kadarka. De e sorok írója amúgy szerény borügyi pályafutása során először találkozott olyan kadarkával, mely a pinók magasában ível.

Borunk lilás rubin színű, intenzív illatában tényleg fűszer (bors) és magas alkohol. Telt, koncentrált, mégis könnyed karakterű, jó ivású bor ez, ha ez a kadarka, akkor értem, miért olyan fontos emocionális kérdés ez oly sok szekszárdi borásznak. Finom savak, kiegyensúlyozott struktúra, gyümölcsös (málnás) aftertaste.

Vida Péter enthuziazmustól fűtött, kedves ember, mindig szép borokat készített, mindig jó ízlése volt. Mostanában egetverően elegáns tételek kerülnek ki a kezei közül. Szereti a bort, melyet „nagyléptékű élőlénynek” tart, mély és érzelmes fenoménnek, mely kifejezi készítője etikáját, és a magyar táj szépségét. Komplex, finom eleganciával barrikolt tételei nemzetközi léptékű borok, naturális, hagyományosabb borai, mint kékfrankosa vagy ez az öreg, 80-85 éves szőlőtőkékről szüretelt kadarka a 12,8 százalékos szeszével, lekerekített savaival és a hét hónapos ászkolással a szép tradíció rubinkövei. Tízezer palack, 2500 forint körüli ár. Fogyasztását Vida 15-17 fokon halakhoz (gondolom halászlé és barnahúsú hal formájában) és bárányhoz ajánlja, inkább ünnepekre, mint hétköznapokra.

Szekszárdi Kadarka 2004, Vida › Lilás rubin színű, intenzív illatában tényleg fűszer (bors) és magas alkohol. Telt, koncentrált, mégis könnyed karakterű, jó ivású bor. › Halakhoz és bárányhoz. › 2500 forint körül.