Címszavazás

Gyurcsány Ferenc• 45 éves, Pápán született. Egyetemi diplomáját 1990-­ben, Pécsett kapta kézhez, a Janus Pannonius Tu­dományegyetem közgazdaságtudományi szakán, mi­után ugyanott, a tanárképző szakon főiskolai diplomát szerzett. 1992-től az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója 2002-ig, amikor is Medgyessy Péter stratégiai főtanácsadójává avanzsált.• 2003-ban sportminiszterként lépett be a kormányba, 2004. szeptember 29-étől pedig miniszterelnök. Mozgalmi múltja [...]


Gyurcsány Ferenc
• 45 éves, Pápán született. Egyetemi diplomáját 1990-­ben, Pécsett kapta kézhez, a Janus Pannonius Tu­dományegyetem közgazdaságtudományi szakán, mi­után ugyanott, a tanárképző szakon főiskolai diplomát szerzett. 1992-től az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója 2002-ig, amikor is Medgyessy Péter stratégiai főtanácsadójává avanzsált.
• 2003-ban sportminiszterként lépett be a kormányba, 2004. szeptember 29-étől pedig miniszterelnök. Mozgalmi múltja 1984-ig, a KISZ pécsi bizottsági titkári tisztéig nyúlik vissza, innen a Demiszen át vezetett az útja az MSZP-be, amelynek választmányi tagja.
• Második feleségével, Dobrev Klárával négy gyermeket nevelnek.


ABBA A miniszterelnök egyik kedvenc együttese, de a legendás svéd csapat dalait feldolgozott formában is kedveli. Feleségével, Dobrev Klárával a Cotton Club Singers ABBA remixeket bemutató koncertjén is feltűnt.

ANNA Egyetlen lánygyermeke szinte mindent el tud érni a családfőnél. Amikor Tony Blair Gyurcsányéknál vacsorázott, Anna rózsaszín, nyuszis pizsamájában beszökött a kemény tárgyalásra a jóéjtpusziért. A két államférfi ezután arról sztorizott percekig, hogyan csavarja őket a lányuk az ujja köré.

BESZÉD Sokat beszél – ezt barátai és ellenfelei is elismerik. A szavak iránti rajongása odáig vezetett, hogy első áldozóként eltökélte: pap lesz.

CSOCSÓ Gyurcsány annak dacára is szívesen választja kikapcsolódásra az asztalifocit, hogy nem pörget túl eredményesen. Egykori játékostársa szerint nem egyszer csúfos vereséget is kénytelen elkönyvelni, ám ez nem szegi kedvét, sőt.

FUTÁS Gyurcsányéknál családi sport. A miniszterelnök – aki sportminiszter korában néhanapján a munkahelyére is bekocogott – jobbára reggel, futópadon végzi egy-másfél órás sportprogramját. A fizikai erőfeszítés kötelező kiegészítője a reggeli tévéműsorok megtekintése. A család néha együtt fut a Margitszigeten. A 16 éves Bálint legtöbbször ugyancsak futócipőt húz, a többi gyerek inkább görkorcsolyázik vagy rollerezik.

MADÁRTEJ Specialitása a család főszakácsának, aki nem csupán szeret, de tud is főzni. Ellentétben feleségével, aki saját bevallása szerint még a kemény tojást és a virslit is képes az önmegsemmisítésig főzni. Ennek olvasatában furcsának tűnhet, hogy a first lady vette a bátorságot és előszót írt Frank Júlia szakácskönyvéhez. Gyurcsány specialitása a madártej, de a palacsintasütésben is jeleskedik: a gyerekekkel azon verseng, ki tud minél több szaltót dobni a palacsintákkal.

NYARALÁS A hosszabb nyári szabadságokon általában a tengerhez megy a család. Mivel azonban Gyurcsánynak évekkel ezelőtt bőrrákja volt, tilos a napon tartózkodnia. Felesége is erős napallergiával küzd, ezért jobbára az árnyékból nézik a gyerekek hancúrozását.

TÁNC A Hugh Grant által megformált brit miniszterelnök mozgáskultúrájának az interneten is közzétett lemásolásával Gyur­csány nem először tett tanúbizonyságot táncszenvedélyéről. A Magyar Narancs 2004-es buliján is elragadta a hév, táncba vitt egy csinos, hasztalanul ellenkező hölgyet is, aki azonban a kormányfő pechjére az Index újságírónője volt.

TOTÓ Putyin elnök látogatása óta folynak komoly találgatások, hogy kinövi-e inkontinenciáját a Gyurcsány család pulija, akinek így is sikerült belopnia magát a három labradort tartó orosz elnök szívébe.



ORBÁN VIKTOR
• 43 éves, Székesfehérváron született. Gyermekkorát Alcsút­dobozon és Felcsúton töltötte, majd 1977-ben családja Székesfehérvárra költözött. 1987-ben szerzett diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1983-ban a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégium (1988-tól Bibó István Szakkollégium) egyik alapítója.
• Alapító tagja a Fiatal Demokraták Szövetségének (Fidesz), 1990 óta országgyűlési képviselő. 1993 májusában a Fidesz elnökévé választották. 1998-tól 2002-ig a Fidesz-vezette koalíciós kormány miniszterelnöke.
• Nős, felesége Lévai Anikó jogász, öt gyermekük van.


AUTÓ Orbán vagyonnyilatkozatából ugyan az derül ki, hogy egy 2001-es VW Golf személygépkocsi képezi a tulajdonát, két éve egy sícentrum közelében mégis egy sajátjának titulált, bizonyára a család tulajdonában lévő Chrysler típusú személygépjárművet volt kénytelen feltörni, miután belezárta a slusszkulcsot. A szakszerű művelethez használt alumínium vállfát a szállodából szerezte, módszertani előképzésül pedig a főszereplő elmondása szerint film- és olvasmányélmények szolgáltak.

BAJNOKOK LIGÁJA A pártelnök a sorozat egyetlen epizódját sem mulasztaná el. Március eleji vidéki turnéjáról hazafelé tartva nyilallt bele a felismerés, hogy lemarad Ronaldinho és Drogba párharcáról. Ám egyik bizalmasa telefonon megszervezte, hogy egy útba eső, Fidesz-párttag családnál izgulhassa végig a Barcelona-Chelsea rangadót.

FLÓRA Az ötgyermekes apa legkisebbik, Flóra nevű lányának kedvence „Az én apukám egy olyan híres bohóc volt” kezdetű gyermekdal. Ha ezt hallja, a kislány boldogan mosolyog, s nem mulasztja el megkérdezni: az enyém?

GÓL Noha rossz nyelvek szerint Orbán a focipályán sem kíméli az ellenfelét, az utóbbi időben nem jeleskedik a gólszerzésben. Amióta a Felcsút SE felküzdötte magát a másodosztályba, az ex-miniszterelnök csak egy alkalommal, 2005 őszén köszönt be.

HVAR Húsz éve Orbán Viktor a közkedvelt horvátországi nyaralóhelyre ment nászútra Lévai Anikóval, amit az idén megismételni terveznek. A férj megígérte: új jegygyűrűt is beszerez a nagy alkalomra, lévén az eredetit ellopták.

MOZI Orbán állítása szerint feleségével havonta egyszer ellátogat moziba, néha pedig barátaival is megteszi ugyanezt. Szabó István Csodálatos Júlia című filmjét például Eperjes Károllyal és Kovács Ákossal nézte végig.

SEGÍTSÉG Legutóbbi síelése alkalmával Orbán úgy próbált potenciális szavazót szerezni, hogy komoly mínuszokkal és a vaksötéttel dacolva fejtette le bajba jutott honfitársa tengelyre gabalyodott hóláncát.

SZÓLÁS SZABADSÁGA Személyesebb hangvételben, de mégis csak az Országgyűlésben bevett szertartást idézi, hogy az Orbán családban a feleség és a gyerekek gyakran kérnek engedélyt a szólásra. A „Mondhatok valamit?” kérdésre nem egyszer érkezik a parlamenti házirendtől merőben eltérő, az „Inkább egy kicsit később” válasz.

ÚJPEST A Fidesz kormányzása alatti stadionrekonstrukciós program első állomása a Megyeri úti létesítmény volt, amelynek felújított díszpáholyában később nem egyszer fordult meg Orbán, egyesek szerint nem véletlenül – kedvenc hazai első osztályú csapata ugyanis a lila gárda. A kötődés erősségére utal, hogy a Fidesz egy újpesti rendezvényközpontban várja híveit a választások utáni eredményhirdetésre.

Címkék: Hetilap: Gazdaság