Rekordbónuszok

Rég látott magasságba ugrott tavaly a New York-i és londoni menedzserek fizetése.

Fellendülés várható a luxusiparban, de a magánrepülők és jachtok gyártói is összedörzsölhetik a tenyerüket. A kapcsolódó termékek és szolgáltatások legnagyobb vásárlóinak számító Wall Street-i menedzserek ugyanis tavaly kivételes fizetéseket vihettek haza, amit nyilván nem lesznek restek kedvteléseikre költeni. A tőzsde diadalmenetének tetőpontján, 2000-ben összesen 19,5 milliárd dollár bónuszt kaptak, ám tavaly ez a rekord megdőlt, s 21,5 milliárdot tett ki az ilyen juttatások összege. Az átlagos éves prémium tavaly 125 ezer dollárra rúgott fejenként, szemben az ezredfordulón jellemző 114 ezer dolláros értékkel.


egalábbis ekkorára becsülte a kiosztott pénzt Alan G. Hevesi, New York állam főszámvevője a New York Timesnak nyilatkozva. A javadalmazást a befektetési bankok rekordnyeresége hajtotta az egekbe; kivételes évet zárt többek közt a Goldman Sachs, a Bear Stearns és a Lehman Brothers. Hevesi szerint a pénzügyi szektor a tavalyi első három negyedévben 44 százalékos bővülésnek örülhetett, amire a 2000-es dotcom őrület óta nem volt példa. Az adóbevételek, de még a bónuszokból finanszírozott vásárlások is tovább stimulálják New York és környéke gazdaságát.

A londoni pénzügyeseknek is telt gáláns ajándékokra a karácsonyfa alá. A City dolgozói átlagosan 23 ezer font éves bónuszt kaptak tavaly, 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) londoni elemzőcég számításai szerint összesen 7,5 milliárd font prémiumot osztanak ki a pénzügyi világban. A Cityben már több mint 325 ezren dolgoznak ilyen területen – ez először haladja meg az ezredfordulós adatot. New Yorkban nincs ilyen gyors felzárkózás, ott 174 ezer főt foglalkoztatnak, ami még 13 százalékkal a boom csúcsa alatt marad. A CEBR egy korábbi tanulmánya már megállapította, hogy a jutalmak nagy része a londoni ingatlanpiacra vándorol, emellett az autógyártókat és a plasztikai sebészeket gazdagítja.

Címkék: Hetilap: Monitor