Bizakodó Nyugat-Európa

A nyugati nagyvállalatok vezetői az idén fokozni akarják befektetési tevékenységüket, az elsődleges külföldi célpontok az uniós országok és Kína.

Optimisták a nyugati nagyvállalatok vezetői – derül ki a Handelsblatt németországi gazdasági napilap félévente megismételt Business Monitor felméréséből, amelyben ezúttal is közel 1200 brit, francia, német, olasz, svájci és osztrák topmenedzsert kérdeztek meg a legalább 500 főt foglalkoztató vállalatok éléről. A megelőző vizsgálathoz képest egyedül a nagy-britanniai vállalatvezetők hangulata nem javult, az összes többi ország megkérdezettei jobb üzleti klímát remélnek 2006-ban, mint a tavalyi volt. A britek pesszimizmusát országuk többször is lefelé kiigazított várható növekedése indokolja, ami közrejátszhat abban, hogy a meginterjúvoltak közül egyedül ők nem akarják fokozni befektetéseiket.


Az új német kancellár, Angela Merkel egész oldalas újévi hirdetésekben ígért növekedésösztönző reformokat, s optimizmusa a vállalatok irányítóira is átragadt: a német gazdaság nehéz évei után most a menedzserek is bizakodnak. Az elmúlt két évben például megduplázódott azok száma, akik a hazai telephelyi feltételekkel elégedettek. Igaz, a németek fele még mindig rossznak tartja az otthoni működési környezetet – a franciákhoz és olaszokhoz hasonlóan. A telephelyi feltételek valamelyes javulására a svájci és osztrák menedzserek kétharmada számít, az olaszok fele pedig egyenesen ugrásszerű fejlődést vár e téren.

A tőkebefektetés elsődleges célpontja még mindig az anyaország, a munkaerő áthelyezésével pedig még óvatosabbak a cégek: a következő három évben a megkérdezett országok vezetőinek 10-20 százaléka akar munkahelyeket telepíteni külföldre. Méghozzá a közhiedelemmel ellentétben nemcsak Kínába. A svájciak például a régi uniós országokat részesítik előnyben.

A hazánkat is magában foglaló „új EU-államok” kategória kulturális és földrajzi okokból a németeknek és osztrákoknak fontos. A britek ebben is kivételek: 55 százalékuk fontolgat kiszervezést, főleg Kínába és más ázsiai országokba, de 6 százalékuk például az Egyesült Államokba. A svájci menedzserek köszönik, jól érzik magukat otthon, 95 százalékuk jónak vagy nagyon jónak minősítette a hazai telephelyi feltételeket, s ennek megfelelően mindössze 11 százalékuk tervezi, hogy a következő három évben külföldre telepít munkahelyeket.

Címkék: Hetilap: Monitor