Túlélőkészlet

Annak érdekében, hogy ne kelljen védőháló nélkül ugraniuk azoknak, aki be szeretnék tartani a lapunk által megszólaltatott neves séfek tanácsait, ajánlunk néhány – nagyon egészséges és kímélő ételeket tartalmazó – szakácskönyvet; s hogy az alapokat is rendbe tegyük, egy életmód tanácsadó kiadványt. Elsőként két újdonság. Kövi Anita szerkesztésében, novemberben jelent meg az Egészséges konyha és [...]

Annak érdekében, hogy ne kelljen védőháló nélkül ugraniuk azoknak, aki be szeretnék tartani a lapunk által megszólaltatott neves séfek tanácsait, ajánlunk néhány – nagyon egészséges és kímélő ételeket tartalmazó – szakácskönyvet; s hogy az alapokat is rendbe tegyük, egy életmód tanácsadó kiadványt. Elsőként két újdonság. Kövi Anita szerkesztésében, novemberben jelent meg az Egészséges konyha és a Karcsúsító konyha című kötet.



Az előbbiben található receptek többnyire felidézik ugyan a hagyományos ízvilágot, de olyan alapanyagokat, illetve köreteket használnak, amelyekkel a klasszikus gyomorfájást már nem kell átélnünk. Ilyen például a sült csirke citrommal, a joghurtos csirkehúsleves, a fokhagymás csiperkegomba, a datolyapuding vagy az eperrel töltött sárgadinnye. A Karcsúsító konyha már gyakorlott diétázóknak való, az ebben szereplő receptek nem csak egészségesek, de fogyókúrásak is.


Stella Donati Nagy halaskönyve is jól jöhet karácsony táján a háziasszonyoknak. Az Olaszországban nagy sikerű szakácskönyv 400 halétel- és tengergyümölcsei-receptet tartalmaz, valószínűleg jóval többet tehát, mint amennyit valaha egyetlen kötetbe foglaltak. Sok alapanyag már nálunk is beszerezhető, azok kiváltására javaslatokat tesz a fordító, illetve a szerkesztő. A 400 színes fotóval illusztrált kiadványban nem csupán a hagyományos, bizonyos tájegységekhez köthető ínycsiklandozó finomságokat találjuk meg, hanem szép számmal új, kreatív receptekre is bukkanhatunk.


Jóllehet, már nem újdonság, ide kívánkozik a neves szerzőpáros, Lajos Mari és Hemző Károly nagy sikerű sorozatából a 99 kímélő étel. A gyönyörű kiállítású kötet (az ételek harmadáról ragyogó képek kelletik magukat, illetve modelljüket) olyan gyorsan és egyszerűen elkészíthető fogásokat tartalmaz, amelyek egy főre jutó energiaértéke 400 kalória körül mozog.


élyebben keresi a problémát Varga Sándor (V)étkezés..? című könyve. Ebben a mai étkezési gyakorlatot látja minden probléma eredőjének. Ezért részletesen – a bevásárlástól a főzésen át a sportolásig – taglalja, mit is kellene másként csinálnunk, hogy életmódunk ne menjen egészségünk rovására. Külön érdeme a kötetnek, hogy az elméleti fejtegetések mellett gyakorlati tanácsokkal is szolgál a különböző – az étkezési szokásokból adódó – betegségek kezelésére.

Címkék: Hetilap: Plusz