Nem múlt el a sztrájkveszély Ferihegyen

Nem közeledtek az álláspontok a szakszervezetek és a reptér üzemeltetői között, így egyelőre valószínűnek tűnik, hogy hosszú sztrájk lehet Ferihegyen.

A tárgyalásokon egyik szereplője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a tulajdonosok, a vezetők és szakszervezetek képviselői álláspontja nem került egymáshoz közelebb. A fő gondot az jelenti, hogy a brit vevő, a BAA még nincs birtokon belül, mivel a privatizációs pályázat egyik vesztese megtámadta a döntést, így a Budapest Airport Rt.-t csak januárban veszi majd át. A britek részéről így hiába hajlanak a megállapodásra, nincsenek döntési helyzetben. A régi vezetők pedig már nem hoznak érdemi döntéseket.

Ennek megfelelően nem várható megállapodás, így amennyiben a szakszervezetek beváltják fenyegetésüket, hosszú időre megbénulhat a reptér. A munkavállalók képviselői a pénteki sztrájk után ugyanis két napot adtak a vezetőkneka megállapodásra, ezt hétfőn még egy nappal meghosszabbították.

Béremelésért harcolnak

A korábbi sztrájkokban is vezető szerepet betöltő Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete pénteken még azzal fenyegetett, hogy amennyiben a nap folyamán nem sikerül megegyezni, akkor „állandó sztrájkot” hirdetnek. Legfőbb követelésük, hogy garanciát kapjanak a továbbfoglalkoztatásra, illetve 12 százalékos éves béremelést szeretnének elérni.

Mindeközben egy másik sztrájkbizottság is alakult Ferihegyen. Velük a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt. hétfő reggel kilenckor kezdte meg a tárgyalásokat. A Légiforgalmi Dolgozók Szakszervezete és a Forgalmi Rámpatisztek Szakszervezete követelése évi 30 százalékos béremelés, a reptér üzleti tervében viszont csak 4,5 százalékos éves béremelés szerepel.

A reptéri dolgozók átlagkeresete 242 ezer forint, ebben nincs benne a vezetők javadalmazása. 2005-ben a BA-dolgozók 16 százalékos béremelést kaptak, illetve évi 417 ezer forintos adómentes, cafeteria-rendszerben igénybe vehető szociális juttatás csomagot is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az év első nyolc hónapjában Magyarországon a bruttó átlagkeresetek 10 százalékkal nőttek, ezek után a közszférában dolgozók bruttó átlagkeresete 182 ezer forint volt, míg a versenyszférában átlagosan 144 ezer forintot kerestek.

Bizonytalan átmeneti helyzet

Mindezzel együtt információink szerint nagy a bizonytalanság Ferihegyen, hiszen senki sem tudja, hogy a reptér üzemeltetési jogát 75 évre megvásárló brit BAA-nak milyen tervei vannak. Az új tulajdonos eddig sem a nagyobb leépítésekről, sem pedig arról nem nyilatkozott, hogy a vezetők közül kiket szeretnének lecserélni. Az emiatti bizonytalanságban pedig – úgy tűnik – a menedzsment és a beosztottak is egyetértenek.

Címkék: üzlet