Határesetek

Karácsonyi ajándékkosarunkba olyan frissen megjelent köteteket válogattunk, amelyek nyíltan vállalják egy-egy társművészettel való szimbiózisukat – az érzékek birodalmában így éppúgy találkozhatunk hangoskönyvvel, mint lírai fotóalbummal, vagy képregénnyel. Vita zajlik a hangoskönyv körül, ezt Kornis Mihály Vigasztalások könyve azzal oldja fel, hogy nem a könyv helyett adja a hangot, hanem mellé. A könyvhöz csomagolt CD-n az [...]

Karácsonyi ajándékkosarunkba olyan frissen megjelent köteteket válogattunk, amelyek nyíltan vállalják egy-egy társművészettel való szimbiózisukat – az érzékek birodalmában így éppúgy találkozhatunk hangoskönyvvel, mint lírai fotóalbummal, vagy képregénnyel.


Vita zajlik a hangoskönyv körül, ezt Kornis Mihály Vigasztalások könyve azzal oldja fel, hogy nem a könyv helyett adja a hangot, hanem mellé. A könyvhöz csomagolt CD-n az író olvassa fel bensőséges, szép dikcióval – hol megnyugtató hangon, hol belefeledkezve, hevülve a mondottakba – a Vigasztalások teljes szövegét. „Ezt a könyvet azért írtam, hogy segítsek neked. Tudom, bajban vagy, pedig te nem mondtad senkinek. Mégis tudom. Ma mindenki bajban van, aki épeszű. Az ember nagyon egyedül maradt, ott a tévé előtt. Arra gondoltam, mi lenne, ha írnék egy könyvet arról, hogy lehetnél úrrá a nehézségeiden, hogyan birtokolhatnád örömtelibben az életedet” – avat be minket a szerző a mű születésének titkaiba.

Bárhol is üssük fel a kötetet, mindenütt szép szavakkal, biztató gondolatokkal, sőt hasznos tanácsokkal találkozhatunk, hiszen Kornis – a fentieken kívül – megemlékezik a gyermek- és kamaszkorról, a kapuzárási pánikról, és igen hasznos gyakorlatokat tanít meg nekünk például arra nézve, miként tudjuk igazán átélni és értékelni a pillanatot. Hogyan lehetnénk úrrá nehézségeinken, hogyan birtokolhatnánk örömtelibben életünket? „Olyan olvasnivalót szeretnék adni neked, amely úgy a mostani, mint az összes elmúlt és jövendő világban ott fekszik a párnád mellett a polcon, és vigyáz rád” – kapjuk meg a használati utasítást. Az 5 óra 18 perces hangzó anyag mind CD-n, mind MP3-as változatban elérhető, hogy a Vigasztalások ne csak a párnán és a polcon, de akár az erdőben sétálva vagy autózás közben is ott csengjen a fülünkben.

A Kornisnál is emlegetett, az átélésben megragadhatatlan pillanat rögzítésére Jung Zseni, a kortárs hazai aktfotózás stílusteremtő művésze tesz újabb kísérletet Ölelés című, decens eleganciával tálalt albumában. Az itt szereplő több mint félszáz kép válogatás a művész húsz év alatt készült színes és szépia felvételeiből, amelyek érzékeinkben mesés füzérré fonódnak össze a hozzájuk illesztett versrészletekkel. Az Európában Tagore néven ismert Rabindranath Thakur az ókori szanszkrit remekművek alkotói óta India leghíresebb író-költője. Életművében az ősi keleti hagyományok ötvöződnek a felvilágosult európai szellemmel – vélhetően ezt honorálták, amikor 1913-ban az Áldozati énekek című művéért irodalmi Nobel-díjat kapott. Az aktokat „magyarázó” idézetek A kertész című ciklusból valók, ahol a középpontban a szerelem áll. Tagore a „kivételes találkozás” szépségéről mesél, versrészletei gyöngéden simulnak az aktfotókhoz. Elvágyódás és beteljesülés áll egységben: „Keresem amit el nem érhetek, s elérem azt, amit sosem kerestem.” De találkozhatunk a sorok és képek között korunk társas kapcsolatainak egyik problémájával, az őszinteség, a nyitottság nehéz terhével is: „Ha szeretsz, én szerelmesem, bocsásd meg nékem az örömöt! Ha elragadja szívemet a túláradó boldogság, ne kacagj önfeledt odaadásomon!” Nos, minderre ezúttal nem pontokba szedett jó tanácsokat kapunk, hanem a bensőséges együttlétek utáni beszélgetések magával ragadó hangulatát. A fotókon azt látjuk, amit mindig is szeretnénk átélni: az elragadtatás álomszerű, a felfakadó érzelmek nyomán test és lélek magasztos látomássá emelkedik. Az album páros aktjai az eszményi formák, a földöntúli szerelem és az erotika legnemesebb megtestesítői.

Kornis Mihály: Vigasztalások könyve • Tericum Kiadó • 2870 forint
Gróf Balázs: Képregények • Nyitott könyv Kiadó • 2890 forint
Jung Zseni: Ölelés (Rabindranath Tagore: A kertész című ciklusának gyöngyszemeivel) • Medicina Kiadó • 6900 forint

Elég nehéz lenne persze feledtetni a karácsony táján sokat emlegetett szeretethullámmal a hétköznapok szikár, olykor brutális valóságát. Gróf Balázs, Magyarország egyik legismertebb kortárs képregény-alkotója ennek szellemében hívja segítségül a szöveg mellé a rajzot, avagy fordítva. Szokták mondani, nincs szó, amellyel leírhatnánk egy-egy felkavaró érzelmet. Nosza – hangzik Gróf válasza -, akkor próbáljuk meg rajzba „önteni” a kivételesen szépet és természetesen a kivételesen mocskosat is. A saját bevallása szerint rosszul rajzoló rajztanár 1996 óta publikál rendszeresen egy országszerte megjelenő műsorújságban, emellett részt vett számos kortárs művészeti kiállításon, és az utóbbi években animációs filmeket is készít. Gyűjteményes kötete, a Képregények a rajzoló eddigi munkáinak válogatása, amelyben újra feltűnnek az urbánus létezés fonákságaival foglalkozó Butapest-sorozat kockái, Flinter, a divatkirály, valamint a fején papírzacskót viselő Rizsa kalandjai.

Címkék: Hetilap: Plusz